Före Finland kan ratificera konventionen måste emellertid den nationella lagstiftningen ändras så att den motsvarar konventionens syfte. I praktiken innebär detta att arbetet med att förnya lagen om självbestämmanderätt, där det bland annat stiftas om användning av begränsningsåtgärder, måste slutföras.
Konventionens syfte jämlikhet och respekt
Syftet med konventionen är att främja, skydda och garantera personer med funktionsnedsättning fullständiga och jämlika mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt att främja respekten för människovärdet. Genom ratificeringen av konventionen skapas således inte nya rättigheter, men konventionen stärker möjligheterna att avlägsna sådana hinder som i dagens läge försvårar för personer med funktionsnedsättning att ta del av de mänskliga rättigheterna på ett fullvärdigt sätt. I konventionen stadgas bland annat om tillgänglighet och diskrimineringsförbud men också om olika åtgärder, genom vilka personer med funktionsnedsättning ska garanteras möjligheter att göra sin röst hörd.
Vad händer om och när konventionen ratificeras?
I praktiken utnämns för verkställandet av konventionen en nationell kontaktinstans och inrättas ett nationellt samordningssystem. Dessutom utnämns en självständig och oberoende struktur, med hjälp av vilken man ska främja, skydda och följa upp det nationella verkställandet av konventionen. Genom periodiska rapporter som överlåts till kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning övervakas också verkställandet av konventionen. Därtill har Finland undertecknat det fakultativa protokollet, vilket gör det möjligt för enskilda personer och grupper att angöra klagomål direkt till kommittén.
Konventionen kan också anses ha ett djupt symboliskt värde och påverkar förhoppningsvis attityderna hos den stora massan så att personer med funktionsnedsättning kan bli fullvärdiga medlemmar i samhället.
Processen fortsätter
Finland går till riksdagsval i april och därmed åligger det den nya regeringen att fortsätta och slutföra arbetet med lagen om självbestämmanderätt, som krävs för ratificering. FDUV kräver att den nya regeringen prioriterar detta arbete så att FN-konventionen kan ratificeras så fort som möjligt.
Källa: http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/22.htx?id=7314