Social- och hälsovårdstjänsterna genomgår stora förändringar i Finland just nu. Lagstiftningen förnyas och strukturerna ses över. För ett relativt litet förbund kan det ibland bli svårt att följa med alla förändringar. För att på ett bättre sätt kunna förstå vad som sker har jag listat de viktigaste frågorna just nu.
• Förnyelse av sociallagstiftningen. Arbetsgruppen inom Social- och hälsovårdsministeriet som utformar lagstiftningen har fått tilläggstid till slutet av juni. Målsättningen är att frångå strukturrelaterade tjänster och i stället erbjuda individuella tjänster. Tanken är att man utgår från brukarnas behov. Ett nytt hörande arrangeras runt den 20 april i Helsingfors. I samband med förnyelsen av sociallagstiftningen ser man också över klientavgifterna och strukturerna, med andra ord hur tjänsterna organiseras och vad det kommer att kosta för den enskilda individen. I arbetsgruppens slutrapport framkommer också vilka tjänster som erbjuds via sociallagen och vilka som hänförs till speciallagar såsom handikappservicelagen.• FN-konventionens ratificering. En arbetsgrupp i Utrikesministeriet arbetar för att konventionen ska kunna ratificeras så fort som möjligt. Men förutsättningen för att ratificeringen ska kunna göras kräver förnyelse av både lagstiftningen kring självbestämmande och begränsningsåtgärder samt specialomsorgslagen, speciellt med tanke på institutionsboende.
• VAMPO, det handikappolitiska programmets fortsatta arbete, där man bevakar och följer upp att programmet förverkligas. Både THL – institutet för hälsa och välfärd och VANE – riksomfattande handikapprådet har en roll när det gäller uppföljning och bevakning av VAMPO.• Kehas-gruppen, en arbetsgrupp som bildats för att utveckla boende för personer med utvecklingsstörning. Planen är att institutionsplatserna ska minska och stödet i närsamhället ska öka. Arbetsgruppens mandattid utgår 31.12.2012. Ett hörande arrangeras den 7 mars 2012. En ny rapport presenteras just nu och FDUV kommer att kommentera rapporten vid hörandetillfället den 7 mars.
• Handikappservicelagen och specialomsorgslagen ska sammanslås och personer med utvecklingsstörning och personer med andra funktionsnedsättningar ska få sina tjänster utgående från samma lagstiftning. Det som oroar bland annat anhöriga till svårt funktionshindrade personer är huruvida alla tjänster kommer att garanteras också i fortsättningen.• Ett nytt människorättscenter har inlett sin verksamhet från och med den 1 januari 2012 vid justitieombudsmannens kansli. Centret har en människorättsdelegation. Tillsammans bildar dessa tre den nationella människorättsinstitutionen i Finland.
• SOSTE, den gemensamma nya organisationen som representerar social- och hälsovårdsorganisationerna i Finland inleder sitt första verksamhetsår. Den första ordinarie styrelsen och fullmäktige väljs i vår.• KASTE, det nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovård går in i sin andra period där bland annat organisationerna från tredje sektorn ska beaktas mer än tidigare. Målet med Kaste är att minska ojämlikhet mellan människor och utveckla och förändra social- och hälsovårdstjänster.
Det är mycket att följa upp och det är inte alltid det lättaste att få den finlandssvenska rösten hörd. Det är bra att vi är flera förbund med samma intressen och att SAMS – samarbetsförbundet kring funktionshinder grundats.