Rätten tryggades via den reviderade handikappservicelagen. I praktiken kan även personer med utvecklingsstörning med hjälp av lagen få mera individuella tjänster än tidigare både i skolan, på arbetsplatsen, i hemmet och på fritiden.
Fick assistent och sökte drömjobb
Pekka Kinnunens dröm om att få göra tungt fysiskt arbete gick i uppfyllelse då Vanda stad gick med i projektet ”Tiedän mitä tahdon”. Via projektet fick Pekka hjälp av en personlig assistent i att söka sitt drömjobb.
Pekka arbetar vanligtvis på ett dagcenter i Vanda och kommunicerar med gester, bilder och några ord. Via projektet Tiedän mitä tahdon fick Pekka tillstånd av Vanda stad att byta en arbetsdag i veckan till någon annan verksamhet som han själv fick välja. Han anställde en personlig assistent som hjälpte honom med att söka ett arbete på en bondgård i Borgnäs. I dag jobbar han en dag i veckan med sitt drömjobb.
Lagen tryggar personlig assistans
I den reviderade handkappservicelagen (2009) betonas personens egna åsikter, önskemål, individuella hjälpbehov och livssituation i högre grad än tidigare. Enligt lagen är syftet med personlig assistans (§ 8 c) att hjälpa en gravt funktionshindrad person att både hemma och utanför hemmet göra sina egna val.
Lagen förutsätter att personen själv skall ha resurser att definiera assistansens innehåll och sättet på vilket den ordnas. Det här kan bli en kritisk fråga för personer med utvecklingsstörning. När man fattar beslut om hur personlig assistans ordnas kan man utnyttja tolkning samt hjälpmedel och hjälpmetoder som underlättar kommunikationen. Man kan också anlita anhörigas och andra nära personers sakkunskap.
Rättsfall ger positiva signaler
Högsta förvaltningsdomstolen har en rätt positiv syn på vem som har resurser att definiera assistansens innehåll.
I augusti 2011 beslöt HFD för första gången att personlig assistans för utvecklingsstörda inte kan avslås p.g.a. att sökanden inte själv kan formulera sitt behov av assistans. Läs beslutet här.
Den 29 maj 2012 upphävde HFD förvaltningsdomstolens och grundtrygghetsnämndens beslut i ett ärende som handlade om att inte bevilja personlig assistans åt en pojke som diagnostiserats med autism och utvecklingsstörning. Ärendet återvisades till grundtrygghetsnämnden för beviljande av personlig assistans. Läs beslutet här.
Olika sätt att ordna personlig assistans
Kommunerna kan välja mellan tre olika modeller för att ordna personlig assistans. I arbetsgivarmodellen fungerar personen själv som arbetsgivare. Assistansen kan också ordnas med servicesedel eller som köptjänst. Då köper kommunen servicen av en producent eller ordnar den själv eller tillsammans med andra kommuner.
I dagens läge är arbetsgivarmodellen den vanligaste. Modellen är krävande för personer med utvecklingsstörning om de inte har förmåga eller vilja att sköta de skyldigheter som arbetsgivarrollen medför. Samtidigt ska självbestämmanderätten alltid respekteras när man ordnar handikappservice. Och självbestämmanderätten fungerar bäst i arbetsgivarmodellen. Därför borde den utvecklas vidare, till exempel genom att stödja personen i att fatta beslut.
Frågor till din kommunalvalskandidat:- Vilka arbetsvillkor erbjuder er kommun skolgångsbiträden?
- Har personer med utvecklingsstörning rätt till personlig assistans i er kommun?
- Använder ni er av flera modeller för personlig assistans än den vanligaste, arbetsgivarmodellen?