Nedan kan du läsa FDUV:s pressmeddelanden och ställningstaganden. Våra skriftliga utlåtanden på lagförslag och rapporter finns samlade på en separat sida.
Samtidigt som arbetsgruppen för Sote-reformen just har kommit med sitt lagförslag begär social- och hälsovårdsministeriet om kommentarer angående förslaget till sociallag.
Lagförslaget kring själbestämmande överräcktes till socialminister Huovinen förra veckan. Ministern är optimistisk och tror att lagförslaget kommer att godkännas redan i år.
Ligger hemma med min fot på en hög kudde. Jag har skadat foten och den är inpackad i ett stort gips. Plötsligt är jag tvungen att ligga stilla en tid för att foten ska läkas. När man blir tvungen att stanna upp kommer också nya tankar.
I FDUV har vi oroat oss länge för hur boendetjänsterna utvecklas. Varje vecka kontaktas vi av oroade anhöriga som funderar på tjänsterna. Man funderar på kommunernas ansvar och Kårkullas roll. För många är det fortfarande oklart vem som är ansvarig för vad?
FDUV stöder inte institutionsboende som en permanent lösning för personer med utvecklingsstörning. Det har varit vår ståndpunkt i över 30 år. Det har alltid väckt mycket tankar och känslor hos människor. Både hos personal, anhöriga och ibland också hos den stora allmänheten.
Det är en livlig diskussion i medierna om Kårkulla samkommun och dess framtid.
Många tar till pennan och vill formulera sina åsikter på insändarspalter. Men har vi tappat fokus i debatten?
Tiden bara rusar iväg, jag har varit fullt sysselsatt med ansökningar, verksamhetsplaner och budgeter. Det är skönt när allt är färdigplanerat, det är också intressant att blicka framåt men oron för resurserna gör oss påminda om i vilka tider vi lever.
Tjänsterna som Kårkulla samkommun erbjuder diskuteras igen. Som verksamhetsledare på FDUV blir jag uppringd av journalister som vill ha svar på tal: är Kårkullas tjänster tillräckligt bra?
På Social- och hälsovårdsministeriet arbetar man för fullt, det finns många viktiga arbetsgrupper som ska se till att vi också i fortsättningen får social- och hälsovårdstjänster. Två av dem är särskilt viktiga för oss.
Arbetsgruppen kring social- och hälsovårdsreformen lämnade tisdagen den 19 mars sitt förslag till omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson. Arbetsgruppen har i förslaget baserat sig på regeringsprogrammet och de riktlinjer som getts av ministerarbetsgruppen och flera samråd inom fem områden.
Jag har just kommit hem från min arbetsresa i Kenya. Men jag lever fortfarande kvar där, det blev så många starka intryck, det var så intensivt men också svårt. Att möta mänskor som lider både av hunger, smärta och stora svårigheter är svårt.
Handikappforums styrelse hade fått en inbjudan till Bryssel för att bekanta sig med EU. Tanken var att handikapporganisationerna informeras om hur beslutsfattande går till på EU-nivå.
Valdebatten kring handikappfrågor i Vasa stadsbibliotek samlade ett trettiotal människor. De flesta partier fanns representerade, och flera av kandidaterna hade själva ett funktionshinder. Som moderator fungerade Marjatta Vehkaoja. Jag deltog i debatten i samband med mitt besök i Vasa.
När jag besöker Vasa brukar dagarna bli bråda och händelserika. Så också förra veckan, då jag inledde torsdagen med en träff hos Vasa stads socialarbetare inom handikappsektorn. Mitt egentliga ärende handlade om fritid och läger men snabbt gled vi in på tjänster.
I mitten av september var FDUV värd för ett nordiskt möte i Helsingfors. Nordiska samarbetsrådets möten är värdefulla eftersom vi får goda tips för hur vi kan påverka i samhället och idéer för hur vi kan utveckla verksamheten.