I en familj med barn med funktionsnedsättning kan det vara extra utmanande att få ihop vardagspusslet, i synnerhet om barnet blir sjukt eller om det finns stort behov av läkar- eller terapibesök. Då behövs flexibilitet.
Arbetslivet erbjuder olika möjligheter för arbetstagare som behöver kombinera arbete och vård av barn. Förutom de förmåner som gäller alla familjer finns vissa förmåner som kan bli aktuella för just familjer där det finns barn med särskilda stödbehov. Dem har vi listat här nedan.
Bestämmelserna kring möjligheten till flexibilitet i jobbet stadgas om i arbetsavtalslagen och i arbetstidslagen.
Gå till:
Som förälder kan du ha rätt till partiell vårdledighet för att vårda ditt barn. Den partiella vårdledigheten innebär en förkortning av arbetstiden för att kombinera arbetet och familjelivet.
Partiell vårdledighet kan beviljas fram till slutet av barnets andra skolår. Om ditt barn omfattas av den förlängda läroplikten kan den beviljas fram till slutet av barnets tredje skolår. Om barnet är i behov av särskild vård och omsorg kan den partiella vårdledigheten fås tills barnet fyller 18 år.
Som partiellt vårdledig kan du få partiell vårdpenning från FPA då ditt barn går i årskurs 1 eller 2. Om barnet omfattas av förlängd läroplikt kan FPA betala ut partiell vårdpenning redan när barnet går i förskolan och tills barnet går ut årskurs 3 inom den grundläggande utbildningen.
För att kunna söka om partiell vårdledighet, ska du ha varit anställd hos samma arbetsgivare i minst sex månader under det senaste året.
Du ska förhandla om möjligheten till partiell vårdledighet med din arbetsgivare och ansöka om partiell vårdpenning från FPA.
Läs mer om partiell vårdpenning på FPA:s webbplats
Du kan också ha rätt att få ledigt från arbetet för att ge stöd till en anhörig, till exempel ditt barn. Ledigheten kan bland annat användas för att följa med den anhöriga på sjukhusbesök eller för att ordna med tjänster som behövs när den anhöriga återvänder hem från sjukhusvård. Förutsättningen för ledigheten är att den anhöriga har en funktionsnedsättning eller en sjukdom som kräver din omedelbara närvaro.
Var och en har enligt lagen rätt att ta ut ledighet för vård av anhörig upp till fem dagar under ett kalenderår. För dessa dagar är arbetsgivaren inte skyldig att betala lön, om det inte stadgas annorlunda i kollektivavtalet.
Kom ihåg att så snart som möjligt meddela arbetsgivaren om ledighetens uppskattade längd.
Om en oförutsägbar sjukdom eller olycka drabbar familjen har du som förälder rätt till frånvaro av tvingande familjeskäl, ifall situationen kräver din omedelbara närvaro.
Frånvaron från arbetet kan pågå tills vård har ordnats eller när den omedelbara närvaron inte längre behövs. I lagen finns ingen exakt längd utskriven. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala lön för den här tiden, om det inte stadgas annorlunda i kollektivavtalet.
Glöm inte att meddela om orsaken till frånvaron till din arbetsgivare.
Om du som förälder inte kan arbeta för att du deltar i vården eller rehabiliteringen av ditt sjuka barn eller barn med funktionsnedsättning, kan FPA betala ersättning för förlorad inkomst i form av specialvårdspenning.
För att vara berättigad till ersättningen måste du som förälder vara delaktig i vården eller rehabiliteringen i minst sex timmar om dagen, om du vanligtvis jobbar heltid. För att kunna ansöka om specialvårdspenning behöver du läkarintyg D. Barnets ålder, vårdplats, sjukdomens svårighetsgrad och behandlingsskede inverkar på beviljandet av specialvårdspenning.
Mera information om möjligheten att kombinera arbete med vård av barn finns på finska på Närståendevårdarnas förbunds webbplats.