För dig som inte känner mig: jag har expressiva språksvårigheter. Jag har haft en sen språkutveckling. Vid tre års ålder hade mitt verbala språk fortfarande inte utvecklats, och först vid fyra års ålder började jag kommunicera med enstaka meningar.
En tal- eller språksvårighet märks inte alltid direkt men det kan ändå behövas stöd.
I dag har jag ett verbalt språk och många personer märker inte ens att jag har en språksvårighet. Men det märker jag. Varje dag tar konversationer mycket energi då jag behöver tänka extra på vad jag säger och hur jag ska använda min mun för att få sagt det jag vill säga. Ibland behöver jag pausa och ta om en mening eftersom jag lätt kan fastna vid ett visst ord. Exempelvis ”prioritera” är ett ord jag nästan aldrig får sagt.
En tal- eller språksvårighet märks inte alltid direkt men det kan ändå behövas stöd. Samma sak är det med intellektuella funktionsnedsättningar. De syns inte alltid utåt eller direkt, men personerna behöver ändå stöd. Stödet kan och ska se olika ut beroende på svårigheterna.
Ibland innebär en intellektuell funktionsnedsättning också talsvårigheter eller att man saknar ett talat språk, men behöver inte göra det.
Viktiga lärdomar från egna erfarenheter
Jag är tacksam för mina egna erfarenheter för jag känner att de hjälper mig när jag bemöter andra personer med tal- och kommunikationssvårigheter. Även om jag många gånger behöver påminna mig själv om att inte vara för snabb i en konversation.
När man äntligen förstår varandra, är det en härlig känsla!
Genom olika läger och jobbet på Steg för Steg där jag har träffat personer med olika språksvårigheter, har jag lärt mig att det inte alltid går att förstå varandra direkt – och det är mänskligt. Tillsammans med personen provar vi olika sätt tills kommunikationen fungerar. Misstag sker, men det viktiga är att inte ge upp. När man äntligen förstår varandra, är det en härlig känsla!
Kommunikation är en mänsklig rättighet – tänk på det här
Kommunikation är en viktig förutsättning för ett inkluderande samhälle. Att tänka att alla vill och kan kommunicera är en start för att skapa en inkluderande miljö. Kommunikation är en mänsklig rättighet och alla har rätt att bli hörda och förstådda på sitt eget sätt.
Att kommunicera med andra handlar mycket om bemötande. Hur bemöter jag dem jag pratar med och hur bemöter de mig? Ger jag tid för den andra att svara på min fråga? Är jag lyhörd på deras svar?
Det är viktigt att ge flera chanser och att ha tålamod.
Gissa inte vad du tror att personen vill säga om du inte förstod utan försök på nytt. Det är viktigt att ge flera chanser och att ha tålamod. Se till att personens eventuella kommunikationshjälpmedel alltid finns till hands och anpassa din kommunikation efter individens behov, till exempel när det kommer till hur fort du pratar och vilka ord du väljer.
Förtydliga med bilder, gester eller konkreta exempel. Det hjälper att vara öppen för olika kommunikationssätt och att värdesätta varje individs unika sätt att uttrycka sig. Bara genom att förstå den andra personens ja och nej kommer ni långt. Det kan vara tummen upp/ner, med ögonen eller med hela kroppen.
I grund och botten handlar det om att våga kommunicera. För tänk om du aldrig skulle få uttrycka dina tankar och känslor till någon, vad ensamt det skulle bli.
Text: Fanny Käld, regional koordinator på Steg för Steg
Veckan för personer med tal- och kommunikationssvårigheter firas 30.9-6.10.2024 med temat kommunikation är samspel.