Regeringens förslag till ändringar i den nya funktionshinderlagens tillämpningsområde har anlänt till riksdagen i slutet av september. Under vårens utlåtanderunda fick ändringsförslaget hård kritik, inklusive från FDUV.
Regeringen har justerat detta utkast och en del förbättringar har gjorts i lagförslaget. En positiv förändring är att definitionen på personer med funktionsnedsättning har uppdaterats och att social funktionsförmåga beaktas på paragrafnivå.
Trots dessa ändringar är FDUV:s helhetsbedömning att lagförslaget kommer att leda till att flera med intellektuell funktionsnedsättning i framtiden inte får det nödvändiga stöd de behöver för att vara fullt delaktiga i samhället. FDUV anser att lagens tillämpningsområde borde träda i kraft i den form som den godkändes av riksdagen år 2023.
Avgränsningen till allmän lagstiftning misslyckad
FDUV förhåller sig särskilt kritisk till avgränsningen mellan funktionshinderlagen och den allmänna lagstiftningen, såsom socialvårdslagen. Även om det skett förändringar i paragrafen gällande den här avgränsningen, utgår motiveringarna fortfarande från att den verkliga tillgången till tjänster i den allmänna lagstiftningen inte ska styra vilken lag som tillämpas.
Det här skulle vara en stor försämring jämfört med nuläget. FDUV befarar att det här leder till att personer med funktionsnedsättning blir utan det nödvändiga stöd de behöver och att deras grundlagsenliga rättigheter äventyras.
Problemet med den starka betoningen på den allmänna lagstiftningen är att socialvårdslagens tjänster inte alla gånger är tillräckliga eller lämpliga för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Dessutom är tjänsterna beroende av välfärdsområdenas ekonomiska situation och risken är att de inte räcker till för alla som behöver dem.
Skyddsbestämmelsen om klientavgifter inte tillräcklig
FDUV anser även att det är problematiskt att tjänsternas avgiftsfrihet inte skulle beaktas i bedömningen av vilken lagstiftning som ska tillämpas. Det kommer att leda till att personer med intellektuell funktionsnedsättning i allt högre grad hänvisas till socialvårdslagens tjänster som är avgiftsbelagda.
FDUV förhåller sig kritiskt till att lagförslaget i det här avseendet avviker från normaliseringsprincipen som är en av grundprinciperna inom funktionsrätt. Den bygger på att nödvändiga funktionshindertjänsterna är avgiftsfria för att ge personer med funktionsnedsättning samma utgångspunkt som den övriga befolkningen.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning har ofta små inkomster och det får inte uppstå en situation där de inte har råd att ta emot det nödvändiga stöd de behöver. FDUV befarar att lagförslagets skyddsbestämmelse kring klientavgifter inte är tillräcklig för att garantera att avgifter inte blir ett hinder för att ta emot tjänster.
De subjektiva rättigheterna äventyras i strid med FN-konventionen
De föreslagna ändringarna kommer i praktiken att leda till att funktionshinderlagen blir en sparlag. Finansieringen av funktionshinderlagen minskar enligt förslaget med över 60 miljoner euro i året från det som reserverats för funktionshinderservice i regeringsprogrammet.
Enligt FDUV strider regeringens förslag mot FN:s funktionshinderkonvention. Lagförslaget skulle nämligen innebära att systemet med de subjektiva rättigheterna raseras då de tjänster som personer med funktionsnedsättning behöver kan bli anslagsbundna och avgiftsbelagda. FDUV hoppas därför att riksdagen inte godkänner detta förslag och att funktionshinderlagen som godkändes i mars 2023 träder i kraft oförändrad.
Trots regeringens ändringar kvarstår många av problemen från utkastet i våras. Därför är vår kritik långt den samma som tidigare.
Läs våra tidigare ställningstaganden
- Funktionshinderorganisationer: Urvattna inte funktionshinderlagen
- Insändare: Funktionshinderlagen hotar bli ännu en försämring
- Tummen ner för ändringarna i funktionshinderlagen
Vad händer nu?
Till näst kommer propositionen att behandlas av grundlagsutskottet och social- och hälsovårdsutskottet, före det går till behandling i plenum.
Läs ministeriets pressmeddelande
Den nya funktionhinderlagen, inklusive det justerade tillämpningsområdet, ska träda i kraft 1.1.2025. I slutet av året kommer FDUV att ordna en digital föreläsningsserie om den nya lagen.