Ett inlägg om en kurs för frivilliga högläsare dök upp i mitt Facebook-flöde senaste höst. Frivillig högläsare, vad kan det nu vara tänkte jag och skrollade vidare. Samma inlägg dök upp senare igen och då beslöt jag mig för att läsa det. Det var en kurs på tre kvällar som LL-Center och Folkhälsan ordnar gemensamt.
Jag var full av energi i början på hösten och när kurskvällarna dessutom passade in i mitt schema anmälde jag mig till kursen utan att desto mera egentligen veta vad det är frågan om. Jag tänkte att det är en kurs om högläsningsteknik, men där misstog jag mig. Kursen visade sig dock vara mycket givande.
Kursledarna Veronica Andersson från LL-Center och Kristina Björklund från Folkhälsan ledde kursen. Vi fick massor av boktips och råd för olika situationer, till exempel hur man läser för personer med minnessjukdom.
Det är ju den vi läser för som är i huvudrollen. Bemötandet, kommunikationen och gemenskapen i läsestunden är väldigt viktiga.
På kursen betonas att lättlästa böcker passar bra vid högläsning för personer som har svårt att minnas eller koncentrera sig. Man hittar dem på stadsbiblioteken och i FDUVs eget specialbibliotek som har ett stort urval av lättlästa böcker.
Innan den tredje och sista kursgången var det en längre paus och vi gick ut på ”praktik”. Folkhälsan hjälpte med kontakten till ett äldreboende. Min kontaktperson där presenterade mig för en sympatisk person och så satte vi i gång med läsningen. Visst pirrade det i magen av nervositet i början, men det blev allt bättre så småningom när vi blivit bättre bekanta. Vi träffas en gång i veckan.
Den sista kurskvällen talade vi om våra läserfarenheter. Sedan dess har jag läst regelbundet. Jag upplever att min lyssnare tycker om våra lässtunder. Alltid lyckas jag inte i bokvalen, men då byter jag bara bok.
Vi har väl alla minnen från vår barndom, hur trevligt det var när någon läste högt för en. Läsandet finns med oss genom livet i olika hög grad. Men det kan bli så att förmågan att läsa själv försvagas av olika orsaker.
Som frivillig högläsare kan vi hjälpa någon att fortsätta uppleva glädjen av läsning eller få tillgång till information.
Högläsningen är verkligen belönande för mig och lyssnaren tycks också uppskatta det. Han skrattar och kommenterar emellanåt och tackar varje gång efter läsningen. Också personalen på seniorboendet uppskattar mina besök.
Jag är väldigt glad över att jag tog chansen att gå kursen.
Text: Monica Storrank, gästbloggare
Skribenten har gått LL-Centers och Folkhälsans kurs för frivilliga högläsare.
Foto: privat
LL-Center utbildar frivilliga högläsare som besöker till exempel ett äldreboende för att läsa högt en timme i veckan eller varannan vecka. Följande kurs böjar i Helsingfors den 21.9. Läs mera om kursen här.
LL-Center utbildar också läsombud som är personal inom äldreomsorgen eller specialomsorgen. Läsombuden har som en av sina arbetsuppgifter att ordna högläsningsstunder för sina servicetagare. Nästa läsombudskurs som är två dagar lång ordnas digitalt den 6.10 och 24.11. Läs mera om läsombudskursen här.
FDUV har ett specialbibliotek med lättläst skönlitteratur, lättläst facklitteratur och facklitteratur på allmänspråk. Läs mera om biblioteket här.