När blev du senast upprörd över att någon använt kränkande eller icke-inkluderande begrepp? Händer det ofta? Kanske du i så fall borde fundera på att tagga ner.
På FDUV kommunicerar vi inom funktionsrättsområdet. Vi skriver om och för personer med (intellektuell) funktionsnedsättning. Vi vill öka kunskap och påverka attityder.
Därför är det klart att vi strävar efter ett korrekt, modernt, respektfullt och enhetligt språkbruk. Vi har funderat länge och väl på vilka termer vi vill använda och vad de olika begreppen egentligen betyder.
Ska vi tala om personer med funktionsnedsättning eller funktionsvariation? Kort svar: Vi talar om personer med funktionsnedsättning eftersom funktionsnedsättning och funktionsvariation inte är synonymer.
Med val av begrepp kan man signalera en modern alternativt mossig människosyn.
Varför är det inte längre okej att tala om handikappade trots att ordet handikapp förekommer i vår lagstiftning. Kort svar: Lagstiftningen är föråldrad och ny lagstiftningen är – äntligen! – på kommande.
Vi får också frågor av andra om vilka begrepp det är korrekt att använda i dagsläget. Vi berättar gärna hur vi resonerar och har en sida på vår webbplats där vi redogör för de olika begreppen och vilka vi rekommenderar.
Bemötande är mer än ord
Det svåra med begrepp är att de förändras med tiden, är kopplade till identitet och väcker starka känslor. När tiderna ändras kan äldre begrepp avspegla föråldrade attityder. Med val av begrepp kan man signalera en modern alternativt mossig människosyn.
Kruxet är om (den rätt akademiska) diskussionen om val av ord blir för dominerande. Om rädslan för att säga eller skriva fel leder till en viss beröringsskräck. Att man inte vill ha med funktionsrättsområdet att göra. Att man drar sig för att tala om eller med personer med funktionsnedsättning av rädsla för att säga fel.
Samtidigt kan ett fint bemötande kompensera för – väga tyngre än – förlegade begrepp.
Hur korrekt bruk av termer vi än strävar till att använda, kompenserar det inte plumpt bemötande. Eller brist på bemötande.
Visst, språket avspeglar attityder och attityder avspeglar sig i bemötande. Men attityder i teorin är inte lika med bemötande.
Hur korrekt bruk av termer vi än strävar till att använda, kompenserar det inte plumpt bemötande. Eller brist på bemötande, att vi över huvud taget möts.
När har du senast talat med en person med funktionsnedsättning? Mött människan som hon är. Med öppet sinne.
För i slutändan är det handlingarna som räknas.
Ord är makt, ord kan också vara handling. Men (korrekt) ord är sällan nog.
Text: Matilda Hemnell, informatör
Temaveckan för personer med intellektuell funktionsnedsättning firas 1-7.12. Årets tema är attityder och bemötande.