Frågan om vård och stöd för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning och psykisk ohälsa har aktualiserats i olika sammanhang. Behovet av anpassade psykiatriska tjänster och relevant stöd i vardagen har varit uppenbart. För att utreda nuläget och vad som borde göras för att åtgärda bristerna tillsatte FDUV:s styrelse en arbetsgrupp i juni 2019.
Arbetsgruppens rapport lyfter fram att personer med intellektuell funktionsnedsättning löper minst två till tre gånger högre risk att utveckla psykisk ohälsa jämfört med den övriga befolkningen.
Utmaningar för psykiatrisk vård på svenska
Man ringar in flera utmaningar när det gäller vården på svenska:
- Utmaningar i kartläggningen, diagnosticeringen och dokumentationen av psykisk ohälsa hos målgruppen. Till exempel tolkas psykiska besvär lätt som en del av funktionsnedsättningen. Målgruppen kan också ha svårt att själv berätta om sitt mående, därför är det viktigt att personal följer med förändringar i beteende.
- Osäkerhet och okunskap inom bas- och specialsjukvården i Svenskfinland att stöda målgruppen. Ofta hänvisas personer med intellektuell funktionsnedsättning till omsorgen som inte har tillräckliga kunskaper inom psykiatri.
- Brist på service och stöd som stöder psykiskt välbefinnande på svenska. Bland annat vissa boendelösningar och personalbrist med påföljande bristande kontinuitet kan påverka målgruppens psykiska hälsa negativt. Tillgången på svenskspråkiga terapeuter är också bristfällig.
Omsorgen och psykiatrin behöver samarbeta
För att råda bot på utmaningarna behövs det mer samarbete mellan omsorgen och psykiatrin – ingendera kan sköta psykiatrisk vård för personer med intellektuell funktionsnedsättning ensamma.
Arbetsgruppen kommer med flera rekommendationer gällande:
- Information om svenskspråkig expertis och konsultation och stöd på svenska bör göras tillgänglig för personal inom social- och hälsovården
- Processbeskrivning för mottagning av personer med intellektuell funktionsnedsättning
- Utvecklade boendetjänster som stöder psykisk hälsa
- Handledning kring stöd för personer med intellektuell funktionsnedsättning och med psykiatriska tillstånd samt kamratstöd för personalgrupper
- Dokumentation och verktyg för kartläggning av personens psykiska hälsa
- Fortsatt forskning och kunskapsspridning om intellektuell funktionsnedsättning och psykisk ohälsa samt evidensbaserade arbetsmetoder och terapiinsatser
- Främjad utveckling av stöd och vård på svenska
Ladda ner rapporten om psykisk ohälsa
I arbetsgruppen ingick barnpsykiater Saskia Öhman från Folkhälsan Välfärd Ab, ledande psykolog Anita Norrdahl från Kårkulla samkommun och Kerstin Strengell, anhörig och styrelsemedlem i FDUV. Strengell har fungerat som gruppens ordförande och FDUV:s sakkunniga inom påverkansarbete Anette Tallberg-Haahtela har fungerat som sekreterare.
FDUV föreslår åtgärder
Inom FDUV kommer vi utgående från rapporten att utarbetat konkreta förslag till åtgärder kopplade till social- och hälsovårdsreformen.
foto: iSock