Blir det stopp, gråt och utbrott vid påklädningen? Sitter strumporna fel eller har barnet bara underkläder på då ni redan borde vara påväg till daghem eller skola? Är morgnar då både barn och förälder är svettiga och tårögda snarare regel än undantag? Då är det möjligt att ditt barn hör till de sinneskänsliga.
Sinneskänslighet kan finnas inom alla våra sinnen: syn, smak, hörsel, lukt och känsel. Men här tar jag fokus på känselsinnet och de besvärliga kläderna.
Sinneskänsliga barn kan vanligen inte ha på sig vilka kläder som helst. Ofta funkar varken strumpor med sömmar, spända jeans, strumpbyxor, långkalsonger, polokragar eller kliande tröjor. Då gäller det att hitta passliga ofta mjuka kläder utan irriterande sömmar, att hitta strumpor med minsta möjliga tåsöm, att svänga strumporna aviga eller att klippa bort alla tvättrådslappar.
Att inför fest klä upp sig i finkläder som finskjorta eller strumpbyxor kan man för det mesta glömma! Festskor likaså. Sådant är helt onödigt och underligt om man frågar barnet.
Som förälder blir man utmanad och får tänka om. Ibland kan det hända att man får lov att köpa flera par likadana byxor – i samma storlek och ofta även i samma färg – då man äntligen hittat ett par som barnet klarar av att ha på sig. Samma gäller jumprar och strumpor.
Det kan kännas tidsödande, men tidsödande är även besvärliga kläder som inte passar.
Ibland kan det kännas lättare och bättre för barnet att ta på sig kläder som är varma. Då kan man exempelvis blåsa dem varma och sköna med hårtorken. Det kan kännas tidsödande, men tidsödande är även besvärliga kläder som inte passar.
Ibland kan man få rådet att tillsammans plocka fram kläder kvällen innan. Jo, ibland fungerar det, men inte alltid. Som vuxen måste man vara flexibel och förstående för att de framplockade byxorna under natten förvandlats till de värsta byxorna i världen. För gårdagen var en dag och i dag är det en helt annan dag, en dag olik den i går och sinneskänsligheten tar sig i uttryck på ett annat sätt nu.
Principen om lager på lager-påklädning kan behöva omprövas. Det sinneskänsliga barnet tycker ofta illa om att ha flera lager kläder. Då är det bäst att köra direkt med varmare, gärna vattentät, halare. För galonbyxor och regnrock är troligtvis något barnet avskyr.
Lite annorlunda kanske, men helt perfekt enligt barnet.
Vi vuxna vill ju bara väl, men med ett sinneskänsligt barn kan det bli så fel. Alla barn behöver inte ha galonkläder, gummistövlar och yllehalare. Lyckligtvis finns det kläder och skor som tål vatten! Och är strumpor ett bekymmer kan man skippa dem och endast använda yllesockor. Barn kan cykla till skolan en kylig morgon med yllesockor och crocs. Lite annorlunda kanske, men helt perfekt enligt barnet.
Före barnet ska ta på sig skridskor eller skidpjäxor kan det löna sig att stimulera fötterna på djupet. Man kan massera eller stadigt trycka under barnets fötter strax före det är dags att klä på dem. Att hoppa jämfota är också bra!
Då vi möter ett barn som inte själv kan uttrycka sitt obehag för vissa kläder är det bra att vi vuxna minns att utbrott och vägran kan bottna i sinneskänslighet. Det beror inte på trotsighet hos barnet. Genom förståelse och kreativitet kommer vi längre än genom hot och påtryckning. Sinneskänslighet är inget man kan välja bort. Det finns på riktigt.
Text: Nina Rosenblad, pedagogisk handledare vid Lärum
Foto: iStock
Lärum erbjuder handledning kring inlärning och specialpedagogik som metodval och anpassningar. Vi förmedlar också specialpedagogiskt material och handleder kring användningen av dem. I vårt sortiment finns en hel del sinnesmaterial som kan hjälpa den sinneskänsliga i sin vardag. Både anhöriga och personal är välkomna att kontakta Lärum.
Ni når oss via telefon, e-post och genom att planera in ett besök i vår materialutställning. Lärums handledande pedagoger gör i vissa fall även besök till arbetsplatser och hem. Under rådande pandemi rekommenderar vi dock handledning via videosamtal.