Social- och hälsovårdsministeriet tillsatte ifjol en delaktighetsarbetsgrupp med representanter från myndigheter och funktionshindersorganisationer. Arbetsgruppens uppgift var att utvärdera och bereda förslag till bestämmelser i den kommande funktionshinderlagen.
Delaktighetsgruppen tog särskilt ställning till de paragrafer som behandlar stödjande av deltagande och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. FDUV deltog i arbetsgruppen och har därmed haft möjlighet att påverka lagens innehåll.
Gå till delaktighetsarbetsgruppens rapport
FDUV anser att de föreslagna bestämmelserna till största delen stärker målgruppens delaktighet och rättssäkerhet. I förslaget poängteras delaktighet framom deltagande, vilket är i enlighet med FN:s funktionshinderkonvention och modern funktionshinderpolitik.
Enligt FDUV är det viktigt att både personer med funktionsnedsättning och anhöriga har en möjlighet att påverka hur servicen ordnas. Men vi befarar att lagstiftningen kring upphandling av tjänster och de knappa ekonomiska resurserna i praktiken begränsar möjligheterna att påverka den egna servicen.
I utlåtandet lyfter vi upp vikten av att de individuella behoven hos personer med funktionsnedsättning utreds och att de får stöd i att bilda och uttrycka åsikter. Det betyder i praktiken att personer med behov av till exempel alternativ kommunikation eller tolkning måste få tillgång till detta då de blir hörda kring sin egen service.
Det vore bra om man också kunde stärka självbestämmanderätten ännu mer genom att förtydliga och öppna upp metoden stöd i att fatta beslut. Detta borde erbjudas som en service i funktionshinderlagen.
Eftersom anhöriga ofta känner till personens behov och intressen är det väldigt viktigt att de blir hörda och att deras kunskap beaktas. De behov som personen med funktionsnedsättning har ska alltid vara det centrala, men anhörigas och andra närståendes synpunkter bör beaktas och familjens behov måste ses som en helhet
Vi konstaterar också att det är viktigt att tjänster för personer med funktionsnedsättning i princip ska gälla tills vidare. Det betyder att man inte behöver ansöka om samma tjänst på nytt årligen om behovet är detsamma. Enligt förslaget kan kommunen (och i framtiden välfärdsområdet) bara avvika från beslutet av grundad anledning.
Många personer med funktionsnedsättning har fått lida på grund av att tjänsterna ändras av upphandlingsprocesser, därför är det viktigt att trygga tjänsternas kontinuitet. Om kommunen till exempel beslutar att servicen ska tillhandahållas genom upphandling kan personen besvära sig över detta, om hen anser att det strider mot hens intressen.
Mera information:
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare
lisbeth.hemgard@fduv.fi
040 526 43 69
Våra alla utlåtanden finns att läsa på fduv.fi/utlatanden