Dagens samhälle kräver digitala kunskaper av oss alla. Allt fler tjänster erbjuds endast digitalt, dessutom har internet både en social, kulturell och underhållsmässig betydelse.
Många hänger ändå inte med i utvecklingen. För att råda bot på detta har Yle startat kampanjen ”Aldrig för sent att surfa” där vi alla uppmanas hjälpa våra äldre anhöriga. HBL skriver också 15.9 om it-hjälp för seniorer.
På FDUV vill vi påminna om att det finns många grupper för vilka digitaliseringen är en utmaning. Personer med intellektuell funktionsnedsättning är en av dem.
Därför har vi på Lärum/FDUV utarbetat lättläst material om internet. Det finns bland annat lättlästa handböcker om hur man använder internet tryggt, en lättläst IKT-ordlista och annat lättläst material om IKT. Alla som är ovana att använda internet eller som behöver lära sig hur man rör sig där tryggt kan ha nytta av materialet, allt från barn och seniorer till personer med intellektuell funktionsnedsättning och en del invandrare.
Digitaliseringen är förstås inte bara ett hot utan också en möjlighet. En förutsättning är dock att digitala verktyg utvecklas så att de blir mer tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning. Här bör tillgänglighet ses ur ett brett perspektiv, så att man exempelvis även beaktar behovet av lättläst information. Tillgängliga webbplatser och applikationer gagnar de facto oss alla!
Samtidigt vill vi lyfta fram att det även framöver kommer att finnas behov av betjäning över disk, ansikte mot ansikte. Alla har inte möjlighet att lära sig använda digitala tjänster, även om de får stöd av anhöriga eller andra. Tillgången till information och tjänster är en fråga om delaktighet och jämlikhet.
Carina Frondén, sakkunnig i lättläst IKT, Lärum/FDUV
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare FDUV