Resolution från FDUV:s förbundskongress 28–29.10.2017 i Tammerfors:
Den förestående social- och hälsovårdsreformen kommer att ha en betydande inverkan på hur tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning ser ut i framtiden. För FDUV:s målgrupp är det angeläget att få motsvarande tjänster som finskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning får, men på svenska.
I utkast till lag om valfrihet inom social- och hälsovården har regeringen inte tillräckligt tydligt fört fram hur man garanterar tjänster på eget modersmål. För att utveckla nya stödformer för personer med intellektuell funktionsnedsättning måste landskapen ta ett större ansvar för att utveckla tjänsterna också på svenska.
Sammanslagen funktionshinderlag välkomnas
Vid sidan av vårdreformen är också en förnyelse av funktionshinderlagstiftningen under arbete. I dag får personer med funktionsnedsättning sina tjänster utgående från två olika lagar, specialomsorgslagen och handikappservicelagen. I framtiden kommer det att finnas bara en lag, funktionshinderlagen. En sammanslagning av lagarna är välkommen. Den nya lagen ska utgå från individuella behov istället för diagnos och i förslaget betonas självbestämmande och möjligheten till individuella tjänster.
FDUV anser ändå att förslaget till ny funktionshinderlag måste kompletteras så att den bättre tryggar rättigheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning som kan ha svårt att utan stöd själva definiera sina behov. FDUV är också oroat för att personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning faller utanför den nya lagen. Trots att deras stödbehov inte är så omfattande är stödet nödvändigt.
Kårkullas roll är central, men det behövs alternativ
En av de viktigaste frågorna för FDUV är Kårkulla samkommuns framtida roll och uppgift i Svenskfinland. Det är oerhört viktigt att de tjänster som Kårkulla erbjuder också finns i framtiden. Men lika angeläget är det att utveckla flexibla stödformer som personlig budgetering och personlig assistans. Det är också viktigt att specialkunnandet kring intellektuell funktionsnedsättning erbjuds till exempel via ett kompetenscenter som skulle kunna verka landskapsöverskridande mellan de svensk- och tvåspråkiga landskapen. Här kan Kårkulla ha en framträdande roll i framtiden.
Som ett led i förnyelsen av funktionshinderlagstiftningen ska specialomsorgsdistrikten, inklusive Kårkulla samkommun, upplösas. Det innebär att landskapen i samarbete med kommunerna måste utveckla tjänster i närsamhället. Målsättningen bör vara att personer med intellektuell funktionsnedsättning bättre ska kunna integreras i närsamhället. För att möta målgruppens behov är det också viktigt att landskapen samarbetar sinsemellan.
Nej till offentlig upphandling
Även personer med intellektuell funktionsnedsättning ska erbjudas möjlighet att välja mellan olika alternativ. Samtidigt är det för målgruppen viktigt med kontinuitet i nödvändiga vardagliga tjänster som behövs livet ut, till exempel boende eller personlig assistans. Denna kontinuitet äventyras av offentlig upphandling. Därför är det viktigt att det inte finns krav på konkurrensutsättning av denna typ av tjänster. Tjänsterna ska utvecklas utgående från de stödbehov människor har och inte utgående från vilka strukturer som byggts upp.
FN:s funktionshinderkonvention måste följas
I all lagstiftning och alla reformer bör FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning beaktas. Konventionen ratificerades av Finland i juni 2016 och är bindande.
Mer information:
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare
040 526 43 69
lisbeth.hemgard@fduv.fi
FDUV är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning i Finland. FDUV representerar elva regionala DUV-föreningar och riksföreningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning Steg för Steg. Föreningarna är verksamma i hela Svenskfinland och har tillsammans cirka 2 800 medlemmar.