Ratificeringen av FN-konventionen stärker möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att ta del av de mänskliga rättigheterna på ett fullvärdigt sätt.
– Konventionen synliggör de rättigheter som personer med funktionsnedsättning har. Den ger också verktyg för att följa upp hur de förverkligas i Finland, säger Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare på FDUV.
Funktionshinderkonvention antogs år 2006
Finland antog konventionen i december 2006. För att kunna ratificera konventionen ville man hos oss först ändra lagstiftning som stod i konflikt med konventionen. Hittills har man gjort ändringar i bland annat kommunallagen, socialvårdslagen och specialomsorgslagen som gäller personer med utvecklingsstörning. Den uppdaterade specialomsorgslagen innehåller nya bestämmelser kring självbestämmande och begränsningsåtgärder.
– Det är bra att vi nu fick tydligare bestämmelser, men i framtiden behövs en ny funktionshinderlag och en separat lag om självbestämmande.
Arbetet med en ny funktionshinderlag handlar om att sammanslå specialomsorgslagen med funktionshinderlagen till en ny gemensam lag. Lagen skulle gälla alla personer med funktionsnedsättning, oberoende av diagnos.
Artikel 19: Rätt att leva självständigt och delta i samhället
Artikel 19 i FN:s funktionshinderkonvention handlar om att personer med funktionsnedsättning ska ha rätt att välja var, hur och med vem man vill bo.
– På det här området finns det ännu mycket kvar att utveckla, särskilt då det gäller boendeformer och -service för dem som har utvecklingsstörning.
– Fortfarande kan människor med utvecklingsstörning inte välja med vem och var de vill bo. Vi måste få en funktionshinderlag som stöder den här rätten, säger Hemgård.
Ratificering firas 10.6 och 19.9
Funktionshinderorganisationerna firar ratificeringen med en gemensam fest utanför Riksdagens Lilla parlament fredagen den 10.6 kl. 10–11.
De svenska funktionshinderorganisationerna ordnar även ett festseminarium och kvällsfest måndagen den 19 september 2016 på G18 i Helsingfors.
Mera information: