Käpytikka i Helsingfors är ett lyckat exempel på individuellt boende och huset bebos idag av nöjda kommuninvånare. Bostadshuset planerades och byggdes av föreningen Käpytikka som grundades av en grupp föräldrar. Huset är i dag ett hem för 20 ungdomar med utvecklingsstörning i Helsingfors.
Genom att förhandla med staden, arkitekten och serviceproducenten har Käpytikkaföreningen inte bara skapa ett modernt bostadshus, utan också ett tryggt hem för sina utvecklingsstörda barn.
Precis som vilken ungdom som helst
När jag besökte huset förra veckan träffade jag en av hyresgästerna som berättade att han själv valt inredningen i sin lägenhet och att han gillar att pyssla med blommorna på den rymliga balkongen. På dagarna åker han till jobbet på arbetscentralen och på fritiden sysslar han bland annat med dans. En ungdom, som är nöjd över att ha ett eget hem. Precis som vilken ungdom som helst.
Käpytikka-huset är en föregångare inom boendeservice. Konceptet bygger på tanken att man redan i byggningsskedet tar hänsyn till de behov och önskemål som de framtida hyresgästerna har och att dessa personer och deras familjer är delaktiga genom hela planerings- och byggnadsprocessen. Före själva flyttningen ordnas boende- och flyttningsträning för hela nätverket, så att flyttningen blir så bra som möjligt. När det gäller flyttning bort från Käpytikka är utgångspunkten alltid att hyresgästen flyttar först då han eller hon vill - inte på grund av ökat stödbehov.
Hyresgästerna på Käpytikka har rätt att få det stöd de behöver i sitt hem, även om behovet skulle öka med tiden. Ungdomarnas individuella stödbehov diskuteras på regelbundna planeringsmöten, så att alla har möjlighet att få det stöd de behöver, såväl inom som utanför husets väggar. Av de 20 ungdomar som flyttade in i Käpytikka för snart fyra år sedan bor alla fortfarande kvar.
Ett hem ger rum för privatliv
Ett hem är så mycket mer än en ett rum med väggar och tak. Ett hem innebär en privat sfär som erbjuder möjlighet till privatliv och hemfrid. För största delen av oss är det egna hemmet och de rättigheter som hemmet innebär en självklarhet; vi har möjlighet att välja var och med vem vi bor, bestämma när och hur vi rör oss samt vad vi vill göra på vår fritid.
För många personer med utvecklingsstörning är dessa grundläggande rättigheter fortfarande svåra att förverkliga. Strukturella hinder, människors attityder och bristen på information begränsar utvecklingsstördas och deras familjers möjligheter att få stöd som motsvarar deras behov. I stället utgår man tyvärr alltför ofta från utvecklingsstörda personer som grupp, och glömmer att se själva individen och hans behov.
Olika drömmar, önskemål och behov
Personer med utvecklingsstörning är ingen homogen grupp. Här finns många olika personer med olika drömmar, önskemål och behov. En del vill bo i gruppbostad, andra i egen lägenhet. Utgångspunkten bör vara att personen själv ska få vara med och välja och påverka sin service och att servicen planeras utgående från den stödbehövandes behov och önskemål.
Detta är också i enlighet med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, enligt vilken var och en ska ha rätt att välja hur och med vem man vill bo. Också i Finlands handikappolitiska program (VAMPO) berörs utvecklingen av den individuella boendeservicen, då man strävar efter att stärka de utvecklingsstörda personernas delaktighet och jämlikhet i samhället.
Genom tillräcklig tillgång till närservice som stöder boende, så som personlig assistans, färdtjänst och allmän hälsovård, samt möjligheter att utöva meningsfulla fritidssysselsättningar, befrämjar man varje persons möjlighet att bli en del av vårt samhället.
Möjligheten att påverka ger nöjda invånare
Möjligheten att påverka hur man bor och den service man får ger nöjda kommuninvånare, men för det krävs vilja från alla parter.Höstens kommunalval är en ypperlig chans att påverka, för det är utifrån de politiska linjedragningarna som kommunen utvecklar sin service.
Frågor till din kommunalvalskandidat:
- Vilka alternativ för boendetjänster erbjuds personer med utvecklingsstörning i er kommun?
- Ska personer med utvecklingsstörning alltid bo i grupp?
- Vem erbjuder boendetjänster i er kommun? Finns det andra producenter än Kårkulla samkommun?