Enligt Johanna Rutenberg vid LL-Center är ett gott samarbete mellan biblioteken och omsorgen viktigt för att de som behöver lättlästa böcker ska ha tillgång till dem. Hon drar Läsombudsprojektet som utbildar läsombud och främjar högläsning för grupper som har svårigheter med att läsa själv.
-Både de som själva läser LL-böcker och de läsombud som läser högt på boenden, dagcenter och arbetscentraler ska kunna låna LL-böcker på sitt lokala bibliotek, säger Johanna.
Många bibbor saknar LL-böcker
I Svenskfinland finns några bibliotek som har ett riktigt bra utbud av LL-böcker, men det finns också många som har väldigt få eller inga LL-böcker alls. Biblioteken behöver helt enkelt mera kunskap om lättläst och om de målgrupper som kan ha nytta och glädje av det.
-I FDUV:s läsombudsprojekt har vi satsat mycket på att skapa kontakter till biblioteken. I maj ordnade vi två seminarier där bibliotekarier och läsombud fick träffas, dela information och planera samarbete.
Besök från bästa LL-biblioteket i Sverige
Som föreläsare hade Johanna bjudit in bibliotekarien Ingela Karlsson från Norrköping. Hennes bibliotek utnämndes för ett par år sedan till ”Bästa lättlästa bibliotek” i Sverige.
I Norrköping har det goda samarbetet mellan biblioteket och vård- och omsorgskontoret resulterat i att läsning förekommer på nästan alla gruppboenden, dagliga verksamheter och äldreboenden. Ingela berättade om sitt samarbete med läsombuden och gav konkreta tips till sina kolleger här i Svenskfinland.
Efter det samlades läsombud och bibliotekarier från samma ort eller region för att diskutera hur de kunde samarbeta. Det blev en lång lista med goda idéer och konkreta planer, allt från gemensamma boklistor och gemensam planering av LL-hyllan till temavecka med författarbesök och högläsning ur LL-böcker.
Folk frågar inte efter LL-böcker
-En ganska vanlig kommentar från bibliotekarierna är att folk inte frågar efter LL-böcker. Bibliotekarierna vet inte riktigt vilka LL-böcker de borde ta in och vem som vill läsa dem.
-Därför är de väldigt glada över samarbetet med läsombuden, som kan berätta hurdana böcker målgrupperna önskar sig.
Men det är viktigt att också andra än läsombuden kommer med önskemål, anser Johanna.
-Du kan också själv gå till din närmaste bibba och fråga efter en LL-bok. Om vi alla gör det med jämna mellanrum så får vi säkert så småningom välfyllda LL-hyllor på allt flera bibliotek.
Läskunnighetsdagen firas den 8:e september. Läskunnighet är en mänsklig rättighet som gör det möjligt för individuell utveckling, utbildning samt att ta tillvara individens fulla potential.