Det handlar om rätt till assistans, rätt till kommunikation, rätt till individuella boendelösningar, upphandlingen i kommunerna och rätten till svensk service.
Rätt till assistans
Personer med utvecklingsstörning har tidigare fått sina tjänster primärt via specialomsorgslagen. I och med att handikappservicelagen reviderades (2009) har det också blivit möjligt för personer med utvecklingsstörning att i större utsträckning få tjänster via handikappservicelagen.
I praktiken innebär detta att personer med utvecklingsstörning kan få mera individuella tjänster än tidigare. Det är möjligt att få assistans på alla tänkbara sätt både i skolan, på arbetsplatsen, i hemmet och på fritiden.
Det vanligaste arrangemanget bygger på systemet med personlig hjälpare. Enligt detta system står hjälparen i ett anställningsförhållande till den person som får hjälp, den så kallade arbetsgivarmodellen. Den här modellen är krävande för personer med utvecklingsstörning om de inte har förmåga eller vilja att sköta arbetsgivarskyldigheter.
Enligt den reviderade lagen kan assistans också ordnas så att kommunen ger den gravt funktionshindrade en servicesedel för anskaffningen av assistansservice. Vidare kan kommunen ordna servicen i form av köpta tjänster antingen inom ramen för den egna serviceproduktionen eller i avtalsbaserat samarbete med en annan kommun eller andra kommuner. Dessa alternativ gör personlig assistans möjligt också för andra personer än de som klarar av arbetsgivarskyldigheter.
Slutligen är det viktigt att den funktionshindrades åsikter beaktas oberoende av modell när arrangemangen uppgörs och att man via de nya modellerna skapar en bra möjlighet för personer med utvecklingsstörning att få stöd via personlig assistans.
Frågor till din kommunalvalskandidat:
- Vilka arbetsvillkor erbjuder er kommun skolgångsbiträden?
- Har personer med utvecklingsstörning rätt till personlig assistans i er kommun?
- Använder ni er av flera modeller för personlig assistans än den vanligaste, arbetsgivarmodellen?
Rätt till kommunikation
För personer med utvecklingsstörning är det lika viktigt som för andra att bli förstådd och kunna förmedla sina tankar och känslor. Därför är det ytterst viktigt att få stöd när det gäller kommunikationen.
Med kommunikation avses medvetet samspel, där människor uttrycker och tar emot samt tolkar budskap: tankar, information, behov och känslor. Det vanligaste sättet att kommunicera är att använda sig av ord, det vill säga att tala eller skriva.
När människor kommunicerar både sänder de och tar emot budskap samt tolkar andras budskap. Varje människa ska kunna växelverka och kommunicera med andra människor och varje människa har även rätt till det. Varje människa har rätt att delta och uppleva sig vara delaktig i samhället.
Därför är det viktigt att man erbjuder alternativa kommunikationsmetoder, lättläst information och tolktjänster då den funktionshindrade behöver det.
Frågor till din kommunalvalskandidat:
- På vilket sätt bidrar er kommun med lättläst information?
- Känner ni till vad alternativ kommunikation innebär för personer med utvecklingsstörning?
Rätt till individuellt boende
De boendetjänster som tidigare erbjudits för personer med utvecklingsstörning har ofta varit en gruppbostad. I egen lägenhet får man inte stöd på samma sätt. För att bo självständigt i egen lägenhet måste man klara av mycket själv.
Vi efterlyser mer skräddarsydda lösningar och större flexibilitet i boendetjänsterna. Personer med utvecklingsstörning behöver få hjälp med att känna sin närmiljö och delta i aktiviteter på sin fritid.
Frågor till din kommunalvalskandidat:
- Vilka alternativ för boendetjänster erbjuds personer med utvecklingsstörning i er kommun?
- Ska personer med utvecklingsstörning alltid bo i grupp?
- Vem erbjuder boendetjänster i er kommun? Finns det andra producenter än Kårkulla samkommun?
Upphandlingen i kommunerna
I Finland tillämpas upphandlingslagen mycket strängt också när det gäller tjänster för personer med utvecklingsstörning. Om kommunen följer strikt upphandlingsdirektiven kan det innebära sämre tjänster för personer med utvecklingsstörning.
Kommunen väljer det billigaste alternativet och det blir kostnaderna som avgör valet av producent i stället för kvaliteten på tjänster. Då finns det en uppenbar risk att individuell assistans och individuellt stöd inte försäkras.
Assistansen och stödet ska ske på ett hållbart sätt inom ramen för upphandlingsprocessen. Utvecklingsstörda personers och deras närståendes röster blir inte hörda i nuvarande upphandlingsförfaranden.
Frågor till din kommunalvalskandidat:
- Vilka direktiv följer ni när ni konkurrensutsätter tjänster för personer med utvecklingsstörning?
- Hur mycket får personer med utvecklingsstörning och deras närstående vara med i processen kring de tjänster som erbjuds?
Rätt till svensk service
Stöd och service på svenska bör följas upp och utvärderas kontinuerligt. Det är på kommunens ansvar att den lagstadgade svenska servicen finns i kommunen.
Svensk service bör garanteras genom krav på verkliga kunskaper i svenska vid nyanställningar och vid upphandling av service och tjänster. Också svenskspråkiga bör ha möjlighet till alternativ service.
Kommunerna kan själva välja vilka kriterier de prioriterar vid upphandlingen. Språket bör stå som ett viktigt kriterium när serviceproducenter väljs för svenskspråkiga personer.
Frågor till din kommunalvalskandidat:
- Kan er kommun erbjuda olika alternativ när det gäller tjänster för personer med utvecklingsstörning?
- Kan ni erbjuda taxitransporter på svenska i er kommun?