I lägret deltog 7 personer i olika åldrar från olika håll i Svenskfinland. Dagen inleddes varje morgon med lektioner om användning av datorer och internet.
- Vi delade in deltagarna i två olika grupper på olika nivåer och gjorde både roliga och nyttiga saker på datorerna. Vi övade oss i att söka information, bilder, musik och filmer i sökmotorer och på webbplatser, bekantade oss med risker och fick lära oss hur man beter sig korrekt på internet, berättar projektledare Carina Frondén.
- Vi skapade egna e-postkonton i den ena gruppen och lärde oss hur man ska hantera lösenord och personliga uppgifter på internet. Vi sökte i båda grupperna rutter, kartor och adresser på internet och skapade textdokument med text och bilder som deltagarna hade tagit av andra aktiviteter under lägret.
Säkerhet och chattprogram bäst
En av lägerledarna intervjuade Staffan som tyckte att det varit roligt att delta i IT-lägret. Staffan har ingen egen dator men brukar låna en dator på sitt boende.
Han tyckte speciellt bra om lektionen om säkerhet och chattprogram på internet och fortsätter med att berätta vad allt han lärt sig under lägret:
-Jag har lärt mig att använda e-post, säkerhet på internet – inte tala med främmande – chatta och använda office, word och bilder.
Staffan säger att han gärna skulle delta i ett IT-läger också nästa sommar men tycker att det var lite väl långt att resa från sitt boende i Österbotten ner till Lehmiranta i södra Finland.
Också för projektledare Carina Frondén var lägret en positiv och berikande erfarenhet:
- Det är möjligt att vi arrangerar flera IT-läger i framtiden. IKT-kunskaper blir en allt viktigare aspekt för att åstadkomma fullständigt deltagande i samhället för alla människor, och läger som detta innebär ett steg på rätt väg, anser Carina.
Mera lättlästa it-läromedel på kommande
Carina Frondén ansvarar för projektet Lättläst IT enligt Tikas som pågår under åren 2011-2013.
- Syftet med projektet är att öka möjligheterna för personer med stora inlärningssvårigheter att använda internet och datorer och därmed öka delaktigheten i digitalsamhället.
Ett konkret resultat av projektet är lättlästa läromedel för undervisning i IKT (informations- och kommunikationsteknik).
- Läromedlen passar för personer med stora inlärningssvårigheter. Vi testade materialt för första gången under IT-lägret i Lehmiranta och det var spännande, berättar Carina.
Den första publikationen inom projektet 10 goda råd om internet. Netikett på lättläst svenska utkom i januari 2012 och de två följande publikationerna väntas utkomma i december 2012.