Personer med utvecklingsstörning beaktas sällan i det allmänna kulturutbudet. De får inte information på samma sätt som andra och kan inte ta del av de aktiviteter som erbjuds i kommunen. Varför blir det så? Varför byggs kulturutbudet upp så att personer som behöver lite extra för att delta inte känner sig välkomna?
Det är oerhört viktigt att man anpassar det allmänna kulturutbudet så att personer med utvecklingsstörning också kan ta del av det.
Utbudet behöver inte alltid vara särskilt riktat just till personer med utvecklingsstörning. Många njuter av konst, musik eller andra aktiviteter på samma sätt som andra. För att kunna delta krävs enbart lite extra resurser, stödpersoner eller assistenter och att man får information om händelser på ett anpassat sätt, till exempel på lättläst.
Det är bra att det finns särskilda aktiviteter som riktar sig specifikt till människor med utvecklingsstörning, till exempel körer, dramaklubbar, kurser kring media, men det är inte alltid nödvändigt.
Också det allmänna kulturutbudet kunde oftare anpassas så att också personer med utvecklingsstörning kunde delta. Det är viktigt att få känna att man är en del av ett större sammanhang och har gemensamma intressen med många andra i sin närmiljö.
Kulturtjänster och fritidsverksamhet som är öppen för alla är en av våra kommunalvalsteser.