Då alla pratar bara om ishockey och eurovision, möblerar SDP om i sina ministerportföljer. Det innebär att omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson får gå och att den nya omsorgsministern heter Susanna Huovinen. Vilka konsekvenser ministerbytet har för social- och hälsovårdsreformen blir intressant att se.
Två för FDUV viktiga arbetsgrupper har bildats, ”Kehas trean”, vars uppgift är att följa upp hur avvecklingen av institutionerna fortlöper och hur tjänsterna i närsamhället utvecklas. Till vår stora glädje har FDUV en egen representant i ”Kehas trean”, vår viceordförande Ossian Wassborr från Kronoby.
En annan viktig arbetsgrupp är ”Valas”, gruppen som ska sammanslå handikappservicelagen och omsorgslagen. Där har de svenskspråkiga handikapporganisationerna en egen representant, Erik Munsterhjelm, juridiskt ombud från SAMS.
Det är viktigt för FDUV att följa med vad som planeras och att få sin röst hörd. Vad jag förstått kommer det att bildas stödgrupper där handikappförbunden får mer information om sammanslagningsprocessen och där vi också har möjlighet att framföra olika synpunkter på hur lagstiftningen borde utvecklas. Jag hoppas att FDUV via dessa stödgrupper kan påverka processen.
När lagarna sammanslås görs det på en så kallad kostnadsneutral bas vilket innebär att de resurser som nu finns inte ökas utan att tjänsterna omorganiseras och erbjuds med stöd av annan lagstiftning än specialomsorgslagen. Sammanslagningens huvudsakliga mål är en större jämlikhet mellan de olika handikappgrupperna.
Många experter tror att det kommer att bli ett köpslående kring tjänster vilket innebär att vi på FDUV måste vara alerta och se till att personer med utvecklingsstörning inte förlorar några av de tjänster som de nu har. En positiv utveckling kunde vara att tjänsterna blir mera skräddarsydda och att de utgår från den funktionshindrades egna behov. Den förnyade ”handikappservicelagen” ska garantera tjänster på samma villkor oberoende av funktionsnedsättning.