FDUV har gett ett utlåtande om utredningen om förutsättningarna och riktlinjerna för social- och hälsovårdsorganisationernas understödsverksamhet. Utredningen har gjorts av Mika Pyykkö på uppdrag av social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso och handlar om de så kallade STEA-bidragen.
Regeringen har bestämt att STEA-anslagen ska minska med 130 miljoner euro under åren 2025–2027 (en sänkning på 34 procent jämfört med bidragsnivån 2024). Det kräver att man ser över riktlinjerna.
FDUV är mycket kritisk till rapporten. I den finns idéer som kan vidareutvecklas, men som helhet leder rapporten till fler frågor än svar.
I vårt utlåtande lyfter vi bland annat följande:
- I rapporten beaktas knappt alls språk- eller andra minoritetsperspektiv. Ingen representant för svenskspråkiga har intervjuats, och behovet av verksamhet på svenska har inte beaktats. Svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning är en minoritet inom en minoritet och deras och andra liknande gruppers behov förbises helt i rapporten.
- Utredningspersonen har en snäv tolkning av understödslagen och förbiser skyldigheten att ”främja människors likställdhet, jämlikhet samt tillgodoseendet av grundläggande fri- och rättigheter”.
- Rapporten representerar en smal syn på hälsa och välfärd. Ett medicinskt perspektiv skiner igenom medan social välfärd inte beaktas tillräckligt. Social välfärd handlar om verksamhet som främjar social och ekonomisk trygghet, jämlika levnadsvillkor och att alla ska kunna delta aktivt i samhällslivet.
- Organisationernas roll i att främja demokrati och inkludering av de mest utsatta har förbisetts i rapporten.
- I rapporten presenteras ett A och ett B alternativ. A är utförligt beskrivet, medan alternativ B endast behandlas ytligt och därför är omöjligt att utvärdera.
- Utredningspersonens primära förslag (A) är toppstyrt och resurskrävande och skulle öka på byråkratin och administrationen av bidragen.
Om förslagen i rapporten blir verklighet är det ett dråpslag mot det finlandssvenska civilsamhället och grupper som personer med funktionsnedsättning riskerar marginaliseras ytterligare.
Med STEA-bidrag finansierar FDUV idag bland annat familjearbete, påverkansarbete, information, LL-Center och Steg för Steg. Nedskärningarna i STEA-bidragen har redan drabbat FDUV.
Mera information:
Annette Tallberg-Haahtela, verksamhetsledare
annette.tallberg-haahtela@fduv.fi
040 848 93 00