Glädje känns härligt, det pirrar i magen, det blir varmt och mysigt i kroppen, leendet växer på läpparna och vi skrattar. Känslan berättar om välbehag, att vi är glada och mår bra.
Men det finns också andra känslor som är minst lika viktiga även om de känns annorlunda i kroppen. Det finns inga bra eller dåliga känslor utan alla känslor är okej och lika viktiga. Känslorna berättar för oss vad det är som händer runt omkring men också inuti oss.
Oavsett ålder är det viktigt att öva sig på att förstå sina känslor så att man kan hantera dem. Det hjälper oss att fungera i vardagen. När vi förstår och tar hand om våra känslor är det också lättare att förstå andras känslor.
Mina känslor och jag – lätta boken om glädje, sorg och allt där emellan
Mina känslor och jag är en lättläst faktabok om känslor skriven av psykologen Liv Svirsky. I boken får du tips och fakta om olika känslor samtidigt som du får följa med Mary som genom händelser under sommarlovet upplever olika känslor. Boken riktar sig till elever i årskurs 4–6 men passar även ypperligt som högläsningsbok hemma. Boken har även fina illustrationer att samtala kring.
Till serien hör också två andra böcker. Jag och allt det nya – lätta boken om förändringar, oro och stress passar perfekt för den som är mitt emellan barn och ungdom. I boken får du följa med Mary som börjar i årskurs 6 i en ny skola. Jag och alla andra - lätta boken om grupptryck, ansvar och avundsjuka riktar sig till alla nyblivna tonåringar. I den här boken får du läsa om skam och avund, grupptryck och om att stå upp för sig själv. Boken är uppbyggd på samma sätt, lättläst fakta varvat med berättelsen om Mary som i den här boken börjar högstadiet.
Livsviktigt 1
Livsviktigt 1 av Birgit Kimber är ett läromedel om känslor riktat till elever med särskilda stödbehov. Upplägget är tydligt och luftigt, med bilder och få uppgifter per sida. I boken får eleven arbeta med känslor på olika sätt. Uppgifterna utgår från eleven som bland annat får reflektera över var i kroppen det känns när hen är glad och vad det är som gör hen glad samt öva på att uttrycka åsikter. Eleven får också lära sig olika tekniker för att hantera sina känslor och reflektera över hur hen själv hanterar till exempel ilska. Till boken finns en lärarhandledning med tips på hur man kan planera och genomföra varje övning i boken.
Petter hjärta Ellen – ett läromedel om livsfrågor
I Petter hjärta Ellen erbjuds stöd i att jobba med livsfrågor för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Boken av Marita Holgersson och Helena Helander riktar sig till lärare och speciallärare men fungerar också som stöd för diskussion inom dagverksamhet eller hemma.
I boken behandlas livsfrågor, som berör identitet, känslor och vänskap. Vi får följa med Petter och Ellen i deras utforskande av varandra, hur de träffas, hur det är att vara kär och vad det innebär att vara i en relation. Livsfrågor kan uppfattas som abstrakta men med hjälp av den här boken får du konkreta startpunkter för tankar och samtal om viktiga ämnen. Läromedlet utgår från en ramberättelse och till varje kapitel finns övningar och diskussionsfrågor kopplade till texten.
Text: Alexandra Frisk, pedagogisk planerare på Lärum
Fotnot: Alla böcker kan beställas i Lärums webbshop på shop.larum.fi
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 3/2024 med temat glädje.