Justitieministeriet föreslår en förändring i diskrimineringslagen. Enligt propositionen skulle skyldigheten att utforma en likabehandlingsplan inom småbarnspedagogiken överföras från de enskilda verksamhetsställena till kommunerna.
FDUV understöder inte förslaget. Vi anser att om planerna görs på kommunalnivå finns det risk för att planerna blir för allmänna och inte beaktar verksamhetsställenas och barnens individuella behov.
Det behövs fler åtgärder, inte färre, för att främja likabehandlingen av utsatta grupper i samhället, såsom barn med funktionsnedsättning. Barn med intellektuell funktionsnedsättning är inte en homogen grupp och ofta krävs individuellt anpassad service för att de ska kunna delta i samhället på samma villkor som andra.
Att upprätta en likabehandlingsplan är en process och genom att involvera personalen, barnen och anhöriga på verksamhetsställena ökar allas kunskap om mångfald och det blir möjligt att de facto beakta enheternas och barnens specifika behov. Detta genomförs bäst lokalt på varje verksamhetsställe.
Enligt FDUV kan de verksamhetsspecifika likabehandlingsplanerna främja integrationen av barn med särskilda behov.