Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL är nedskärningarna i den sociala tryggheten i regeringsprogrammet ovanligt stora och de kommer att ändra riktningen inom socialpolitiken. THL uppskattar att de totala konsekvenserna av de planerade nedskärningarna särskilt drabbar hushåll med små inkomster.
THL bedömer i en rapport (på finska) att inkomsterna kommer att minska för över 35 procent av de personer över 16 år som får handikappbidrag, fastän det inte föreslås ändringar i själva bidraget, om alla planerade nedskärdningar blir av.
Utöver ändringar i den sociala tryggheten kan även välfärdsområdenas klientavgifter påverka den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilka inte behandlas här.
Under våren uppdaterar vi även Socialskyddsguiden där det finns mera information om olika stödformer och bidrag.
Nedan presenteras de förändringar som riksdag och regering redan beslutat om och som träder i kraft 2024.
Det allmänna bostadsbidraget sjunker
Under år 2024 minskar det allmänna bostadsbidraget för alla hushåll. Bassjälvrisken höjs och ersättningsprocenten för den andel som man kan få bostadsbidrag för kommer att sänkas. Ändringarna börjar gälla när bostadsbidraget justeras nästa gång eller när nya beslut om bostadsbidrag fattas.
Läs mer om ändringarna i det allmänna bostadsbidraget
Index för pensionstagarens bostadsbidrag fryses
Många personer med intellektuell funktionsnedsättning får inte allmänt bostadsbidrag, utan de får bostadsbidrag för pensionstagare. Summan på bostadsbidraget för pensionstagare ändras inte, men för år 2024–2027 fryser man folkpensionsindexet för bidraget. Under den här tiden justeras inte heller kostnaderna för uppvärmning, vatten, underhåll eller boendeutgifternas maximibelopp.
Indexfrysning betyder att summan på bidraget förblir på år 2023 års nivå och inte höjs i takt med att levnadskostnaderna stiger. På lång sikt innebär det här att personen som får bidraget har mindre pengar att röra sig med. I övrigt beviljas bidraget på samma sätt som tidigare.
Läs mer om ändringarna i bostadsbidraget för pensionstagare
Rehabiliteringspenningen för unga sjunker
Många ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning får rehabiliteringspenning för unga eller yrkesinriktad rehabilitering. Det är vanligt att ungdomarna får stödet när de studerar på andra stadiet.
Minimisumman på det här stödet är lägre från och med 1.1.2024.
Vad innebär det i praktiken?
- Minimisumman på rehabiliteringspenningen för unga och yrkesinriktad rehabilitering sjunker från 36,91 euro till 31,99 euro per vardag.
- Förändringen gäller bara för den rehabiliteringspenning som beviljas från och med årsskiftet. Summan på redan godkända stöd förändras inte.
Läs mer om ändringarna i rehabiliteringspenningen
Pensionerna höjs
Folkpensionsindexet har justerats från och med 1.1.2024, vilket innebär att pensionerna och handikappförmånerna höjs med 5,9 procent.
Vad innebär det i praktiken?
- En ensamboendes folkpension höjs från 732,67 euro till 775,70 euro.
- Garantipensionen höjs från 922,42 euro till 976,59 euro.
- Inkomstgränsen för en person som får sjukpension eller garantipension höjs, vilket betyder att personerna kan tjäna mer än tidigare innan pensionen behöver lämnas vilande. År 2024 kan en person med sjuk- eller garantipension tjäna 976,59 euro i månaden innan det påverkar pensionen.
- Grundbeloppet av vårdbidrag för pensionstagare höjs från 78,72 euro till 83,34 euro.
Läs mer om ändringarna i pensionerna
Handikappförmånerna höjs
I samband med indexjusteringarna har även handikappbidragen höjts från och med 1.1.2024.
Vad innebär det i praktiken år 2024?
- Handikappbidrag för personer under 16 år
- handikappbidrag med grundbelopp 108,89 euro per månad (tidigare 102,85 euro/mån.)
- handikappbidrag med förhöjt belopp 254,10 euro per månad (tidigare 240 euro/mån.)
- handikappbidrag med högsta belopp 492,71 euro per månad (tidigare 465,38 euro/mån.)
- Handikappbidrag för personer över 16 år
- handikappbidrag med grundbelopp 108,89 euro per månad (tidigare 102,85 euro/mån.)
- handikappbidrag med förhöjt belopp 254,10 euro per månad (tidigare 240 euro/mån.)
- handikappbidrag med högsta belopp 492,71 euro per månad (tidigare 465,38 euro/mån.)
- Vårdbidrag för pensionstagare
- vårdbidrag med grundbelopp 83,34 euro per månad (tidigare 78,72 euro/mån.)
- vårdbidrag med förhöjt belopp 181,56 euro per månad (tidigare 171,49 euro/mån.)
- vårdbidrag med högsta belopp 383,92 euro per månad (tidigare 362,62 euro/mån.)
- veterantillägg 125,79 euro per månad (tidigare 118,81 euro/mån.)
Läs mer om ändringarna i handikappförmånerna
Självrisken för läkemedelskostnader stiger
Från och med 1.1.2024 har årssjälvrisken eller det så kallade takbeloppet för läkemedelskostnader stigit. Årssjälvrisken är den årliga övre gränsen för de läkemedelskostnader som en person betalar efter att ersättningen för läkemedlen dragits av.
Vad innebär det här i praktiken?
- Årssjälvrisken för läkemedelskostnaderna höjs från 592,16 euro till 626,94 euro.
Läs mer om årssjälvrisken för läkemedelskostnaderna
Mera information
På FPA:s webbplats finns mera information om utkomststödet, arbetslöshetsförmåner och andra bidrag som inte behandlats i den här artikeln.
Läs mer om förändringar i den sociala tryggheten på FPA:s webbplats
Övriga ändringar i lagstiftningen
Utöver dessa ändringar i FPA:s sociala förmåner har även en del ny lagstiftning trätt i kraft:
- Maximibeloppen av kundavgifterna inom social- och hälsovården stiger med 10 procent. Maximibeloppet har höjts med 10 procent eftersom folkpensionsindexet också stigit.
- Avgiftstaket för hälso- och sjukvården stiger. Avgiftstaket år 2024 är 762 euro per kalenderår.
- Vårdarvodena för stödet för närståendevård stiger. Minimibeloppet har stigit till 461,99 euro i månanden och arvodet för en extra tung period stiger till 923,99 euro i månaden. De övriga avtalsbaserade arvodena för närståendevård och vård som ordnas under närståendevårdarens ledigheter stiger med 5,07 procent.
-
Hushållsavdraget utvidgas till att omfatta fysioterapi- och ergoterapitjänster. Hushållsavdrag kan från och med 2024 fås för även fysioterapi eller ergoterapi i hemmet.
- En ny lag om patientombudens och socialombudens verksamhet. I stället för de nuvarande benämningarna social- och patientombudsmän tas de könsneutrala titlarna patient- och socialombud i bruk. Uppgifterna är i huvudsak de samma som tidigare.
- Bestämmelserna om tillsynen över social- och hälsovårdstjänster finns i fortsättningen i en enda lag. Syftet med lagen är att harmonisera de gällande bestämmelserna och att stärka tjänsternas kvalitet och klient- och patientsäkerheten.
Text: Vanessa Westerlund