Som rektor för lärande har Anna-Lena Forsman ansvar för utbildningen, studerande och lärare på yrkesinstitutet Optimas enheter runtom i Svenskfinland. Det senaste året har hon jobbat intensivt med förberedelserna inför den utvidgade läroplikten.
– Det som är positivt är att vi i och med utvidgningen av läroplikten har ett tätare samarbete med bildningsdirektörer och rektorer från den grundläggande utbildningen.
Vissa saker kommer att fungera bra från början och andra saker får vi lösa vartefter.
Samtidigt lyfter Anna-Lena fram att förändringar alltid är en process med många nya saker att lära sig.
– Vissa saker kommer att fungera bra från början och andra saker får vi lösa vartefter.
Den utvidgade läroplikten i sin korthet
|
||
Svenskspråkiga studerande lyckligt lottade
Anna-Lena berättar att hösten ser bra ut på Optima och att alla sökanden har fått en studieplats. I själva verket finns det då intervjun görs ännu lediga platser på både TELMA- och VALMA-linjerna (mera information om utbildningslinjerna i rutan längre ner).
– Vi är på svenskt håll lyckligt lottade. Merparten av de svenskspråkiga studerandena brukar alltid få en studieplats. Dessutom är avbrytningsprocenten för Optimas studerande med krävande särskilt stöd väldigt låg.
Antalet studerandeårsplatser har inte ökat på Optima i och med utvidgningen av läroplikten. Allt som allt får Optima finansiering för 1164 studerandesårsplatser, varav 126 är reserverade för elever med krävande särskilt stöd. För att följa med behovet av studieplatser för krävande särskilt stöd samarbetar Optima tätt med den grundläggande utbildningen.
Avgiftsfri utbildning och ny utbildningshelhet
I och med den utvidgade läroplikten ska utbildningen på andra stadiet vara avgiftsfri. Läromedel och annat material som behövs i undervisningen ska alltså ingå i utbildningen. Det här kommer förstås att öka lite på Optimas utgifter, men Utbildningsstyrelsen har sagt att de ska komma emot med tilläggsfinansiering.
En annan förändring som reformen för med sig är att VALMA, tionde klassen och förberedande gymnasieutbildning sammanslås till en ny enhetlig utbildningshelhet som handleder för examensutbildning (HUX). Den här sammanslagningen gäller från och med 1.8.2022.
– Eftersom Optima har tillstånd att ordna VALMA får vi automatiskt också tillstånd till att ordna HUX-utbildning.
Innehållet i HUX-utbildningen kommer delvis att vara nytt, beroende på vilken inriktning den studerande väljer. Den här utbildningshelheten förbereds som bäst på Optima.
Den utvidgade läroplikten medför dock inga förändringar för stödformer som assistans och färdtjänst.
– Det är skillnad på stödformer som hör till social- och hälsovården och på det som hör till undervisningen. Det här uppdelade systemet fortsätter som tidigare.
– Jag unnar verkligen alla föräldrar att se de olika alternativen som finns på Optima, säger Optimas rektor för lärande Anna-Lena Forsman.
Vänner för livet
Anna-Lenas hälsning till alla föräldrar är att i god tid börja fundera på de olika utbildningsalternativen på andra stadiet (se ruta längst ner). Att hitta rätt utbildning är en process som man måste ge tillräckligt mycket tid.
– Vi tar väldigt gärna emot besök. Redan när barnet går på sjuan eller åttan kan det vara en bra idé att komma på besök. Jag unnar verkligen alla föräldrar att se de olika alternativen som finns på Optima.
Många studerande har berättat att de på Optima för första gången i sitt liv fått riktiga vänner.
Inom Optimas utbildningar satsar man mycket på en fungerande gemenskap och det brukar bära frukt. Enligt Anna-Lena är det inte ovanligt att tidigare studerande ordnar träffar med sina gamla skolkompisar flera år efter att de slutat på Optima.
– Många av våra studerande har berättat att de på Optima för första gången i sitt liv fått riktiga vänner.
Text: Vanessa Westerlund
Foto: Optima
Utbildning på andra stadiet med krävande särskilt stödOptima är den enda utbildningsanordnaren som ordnar yrkesinriktad utbildning med krävande särskilt stöd samt VALMA- och TELMA-utbildning på svenska. Enheterna finns utspridda på olika orter i Svenskfinland, men alla utbildningar erbjuds inte på alla orter. Studier för den här målgruppen innebär därför ofta en flytt till studieorten och boende på internat. Optima erbjuder följande utbildningar med krävande särskilt stöd: 1. Yrkesinriktad utbildning
2. VALMA = förberedande utbildning för grundläggande yrkesutbildning
3. TELMA = utbildning som förbereder för arbete och ett självständigt liv
|
||
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 3/2021 med temat skola.