Vad är förlängd läroplikt?
För de allra flesta barn i Finland börjar läroplikten när barnet fyller sju år. Men läroplikten kan förlängas och inledas ett år tidigare om barnet på grund av en funktionsnedsättning eller sjukdom inte kan uppnå den grundläggande utbildningens mål på nio år. Utgångspunkten för förlängd läroplikt är att den ska utgå från barnets behov av utbildning och stöd.
Vem fattar beslutet om förlängd läroplikt?
Det är ett förvaltningsbeslut som fattas av utbildningsanordnaren. Ett barn som omfattas av förlängd läroplikt omfattas också alltid av särskilt stöd, vilket är det mest omfattade stödet i vårt skolsystem. Det är barnets föräldrar som ansöker om förlängd läroplikt. Till ansökan ska man bifoga ett psykologiskt eller medicinskt utlåtande.
När ska man som förälder börja fundera på förlängd läroplikt?
Beslutet om förlängd läroplikt ska fattas före läroplikten börjar. I de flesta fallen fattas beslutet innan barnet fyllt fem år. Föräldrarna ska dessutom få information om förlängd läroplikt i god tid av personalen inom småbarnspedagogiken.
Vad händer efter att barnet beviljats förlängd läroplikt?
Då ska det göras en individuell plan (IP) för hur undervisningen ska genomföras. Planen görs av lärare inom småbarnspedagogiken eller av läraren om barnet börjat skolan. Planen uppgörs i samråd med föräldrarna och den ska kontinuerligt uppdateras. Det är viktigt med ett gott samarbete mellan föräldrar, förskola och skola.
Hur brukar förlängd läroplikt förverkligas?
Det vanligaste är att barnet inleder sin förlängda läroplikt det år hen fyller sex år. Det första läropliktsåret förverkligas för de flesta barn inom förskolans verksamhet. Ett barn som inleder sin läroplikt som sexåring har rätt till förskoleundervisning det år hen fyller fem år. Förlängd läroplikt kan förverkligas även på andra sätt, de olika alternativen kan diskuteras med personalen inom småbarnspedagogiken.
Kan beslut om förlängd läroplikt fattas i ett senare skede?
Ja. Om barnet redan inlett sin skolgång är det möjligt att få ett beslut om förlängd läroplikt och extra stödåtgärder i ett senare skede.
Kan barnet börja skolan ett år senare, det vill säga som 8-åring?
Ja, men det behövs ett separat förvaltningsbeslut för att skjuta upp skolstarten med ett år.
Är det studier enligt verksamhetsområde eller enligt läroämnen som gäller i skolan för barn med förlängd läroplikt?
Båda alternativen är möjliga för ett barn med förlängd läroplikt. Det är barnets förutsättningar och behov som styr valet. Att studera enligt läroämne innebär att barnet studerar enligt den allmänna lärokursen eller enligt en individualiserad lärokurs i något ämne eller samtliga ämnen. Barnet studerar enligt verksamhetsområde endast då barnet inte har möjlighet att studera enligt läroämnen. Studier enligt verksamhetsområde inbegriper undervisning i motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, färdigheter i dagliga rutiner och kognitiva färdigheter.
Text: Vanessa Westerlund
Illustration: Albert Pinilla
Artikeln ingår i senaste numret av FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 3/2021 med temat skola.