FDUV förespråkar varmt att digitala verktyg utvecklas och blir mer tillgängliga också för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Genom att utveckla lättanvända och lättlästa digitala tjänster kan fler sköta ärenden på nätet.
De flesta personer med intellektuell funktionsnedsättning behöver ändå kontinuerligt stöd för att utveckla och upprätthålla sina digitala kunskaper. Därtill kommer sannolikt en del inte att kunna använda digitala tjänster även om de får stöd. Dessa personer bör också i fortsättningen garanteras andra möjligheter för att uträtta ärenden.
Digitaliseringen får inte innebära ökad ojämlikhet
FDUV har länge framfört att digitaliseringen kan innebära att ojämlikheten i samhället ökar. Därför anser vi att man bör prioritera de åtgärder som handlar om jämlikhet och delaktighet gällande medborgerliga eller nödvändiga tjänster som social- och hälsovård och utbildning.
Till exempel i fråga om elektronisk identifiering är det ett problem att alla inte har nätbankskoder med vilka hen kan identifiera sig i olika digitala tjänster. Det här påverkar kraftigt deras möjligheter att använda till exempel MinKanta-tjänsten och övriga tjänster som kräver stark identifiering.
Utlåtandet gäller en mellanrapport som en arbetsgrupp tillsatt av kommunikationsministeriet har gjort. Den slutliga rapporten ska publiceras den 30 september 2020.
FDUV:s alla utlåtanden finns att läsa på fduv.fi/utlatanden
För mera information:
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare
lisbeth.hemgard@fduv.fi
040 526 43 69