Här har vi samlat frågor och svar om FDUV:s sommarläger. Information om hur du ansöker till läger och hur lägerprocessen går till har vi samlat på en separat sida. Om du har frågor som du inte hittar svar på är du välkommen att kontakta lägerkoordinatorn i din region.
Gå till sidan Så här ansöker du om lägerplats
Välj läger enligt intressen, önskemål, ålder, ort och stödbehov. Fyll i två alternativ i ansökningsblanketten. Du kan ansöka till läger i vilken region som helst. Kontakta gärna lägerkoordinatorn i din region om du är osäker på valet av läger.
Läs mera om lägerplatserna och deras tillgänglighet
Våra dagläger är fyra dagar långa, från måndag till torsdag kl. 9–15. Daglägren kostar 180 euro. I priset ingår lunch och mellanmål, assistans av lägerledare, program, material och försäkring.
Läs mer om de enskilda daglägren
Vi har olika långa övernattningsläger. De börjar på måndag och pågår till onsdag eller fredag. Läger som är från måndag till fredag kostar 350 euro. Kortare lägret från måndag till onsdag kostar 210 euro. I priset ingår mat och boende, assistans av lägerledare dygnet runt, program, material och försäkring. Deltagarna och ledarna sover på lägergården.
Läs mer om de enskilda övernattningslägren
FDUV ordnar ingen gemensam transport till lägren, men du kan ansöka om bidrag för eventuella resekostnader. Om du vill ansöka om bidrag får du en elektronisk blankett av oss. Kom ihåg att spara eventuella kvitton. Kvittona ska du skicka in tillsammans med blanketten efter lägret. Vi kan vid behov hjälpa till med att fundera ut lösningar på hur du ska ta dig till och från lägret.
På lägergårdarna finns inga hjälpmedel och de flesta lägergårdarna har bara vanliga sängar. Det du behöver för att kunna delta i lägret ska du alltså ta med själv. I din lägeransökan är det viktigt att du meddelar vilka hjälpmedel du tar med dig, till exempel extra rullstol, lift, rullator eller wc-förhöjning. Vi måste försäkra oss om att det finns plats för dem på lägergården.
Meddela lägerkoordinatorn i din region så fort som möjligt om du inte kan delta i lägret. Då kan någon annan få din plats i stället.
Personalmängden på lägren varierar beroende på antalet deltagare och deltagarnas stödbehov. Vi anpassar antalet ledare till deltagarnas stödbehov. En eller två av ledarna är ansvariga ledare. Många ledare har deltagit på våra läger förut. De flesta av ledarna är studerande. Alla ledare deltar i FDUV:s lägerledarutbildning. Lägerverksamheten koordineras av lägerkoordinatorer och lägerassistenter.
För att ledarna ska kunna beakta alla deltagares behov är det viktigt att du noggrant fyller i ansöknings- och bekräftelseblanketten. Detta hjälper oss att förbereda oss och ge dig bästa möjliga stöd och skapa en trygg miljö för alla. I blanketterna finns det frågor om dina intressen, dina specifika behov och önskemål.
Den ansvariga ledaren för ditt läger ringer och diskuterar med dig eller din kontaktperson innan lägret. Om du använder hjälpmedel som kommunikationspärm eller -platta är det viktigt att du tar med dem till lägret, detta hjälper ledarna att kommunicera med dig.
Berätta i lägeransökan om du har en egen assistent, en stödperson eller om du har en annan bekant person som du vill ha med som stöd. Då kan vi eventuellt anställa personen som ledare.
Läs mer om jobb på FDUV:s läger
Vid frågor kan du kontakta lägerkoordinatorn i din region.
Södra FinlandSanna Tolvanen
|
ÖsterbottenDaniela Mård
|