FDUV, LL-Center och referensgruppen för lätt språk kräver att undervisnings- och kulturministeriets stöd till biblioteken för anskaffning av litteratur med liten upplaga inte dras in. Stödet används i hög utsträckning för inköp av lättlästa böcker. Om stödet dras in kommer utbudet av lättläst på biblioteken att minska drastiskt.
Det här leder till att förlagens utgivning av lättlästa böcker minskar, eftersom försäljningen blir sämre när biblioteken inte har samma förutsättningar som tidigare att köpa lättläst litteratur. Enligt Selkokeskus (2023) enkätundersökning till biblioteken kan endast 6 % av de som svarade på enkäten köpa in lättlästa böcker på samma sätt som tidigare om stödet dras in. Det här leder till att de allra svagaste läsarna får försämrad tillgång till böcker de klarar av att läsa.
Behovet av lättläst stort
I Finland beräknas 11–14 procent av befolkningen behöva lätt språk för att kunna ta till sig information och litteratur. De som behöver lätt svenska uppskattas vara mellan 30 000 och 40 000 personer. Orsakerna kan vara till exempel intellektuell funktionsnedsättning, dyslexi, demens, afasi, eller att man har ett annat modersmål än svenska eller finska. Den försvagade läskunnigheten och -viljan bland unga läsare har ytterligare ökat behovet av lättläst litteratur.
De som behöver lättlästa böcker har ofta svårt att själva hitta lämpligt läsbart eller har inte råd att köpa böcker. För deras läsning har biblioteken och de lättlästa böckerna en helt avgörande betydelse.
Utbudet av lättlästa böcker på svenska kan förbättras
Vi vill också föra fram att inköpsstödet när det gäller svenskspråkiga lättlästa böcker även borde kunna användas för böcker som publicerats i Sverige, vilket inte har varit möjligt enligt nuvarande regler. Utgivningen av lättlästa böcker på svenska är mycket liten i Finland. Om biblioteken enbart kan använda stödet för inköp av lättlästa böcker som getts ut i Finland innebär det att utbudet av svenska lättlästa böcker på biblioteken är ytterst snävt.
De läsare som behöver svenskspråkiga lättlästa böcker är alltså i en mycket sämre position än både de som läser svenska böcker på allmänspråk och de som läser lättlästa böcker på finska. Därför borde biblioteken på svensk- och tvåspråkiga orter kunna använda inköpsstödet också för att köpa in lättlästa böcker från Sverige, där det finns en stor utgivning av lättläst.
Intresset för lättläst ökar – utgivningen av lättläst bör därför tryggas
En annan viktig stödform som har central betydelse för utgivningen av lättlästa böcker är undervisnings- och kulturministeriets statsunderstöd för lättläst litteratur. Stödet delas årligen ut till författare, illustratörer och förlag som ger ut lättlästa böcker. Det här stödet har hållits på 145 000 euro sedan år 2018, trots att intresset för att ge ut lättlästa böcker hela tiden ökar. Behovet visar att statsunderstödet borde öka.
För mera information:
- Annette Tallberg-Haahtela, verksamhetsledare för FDUV, tfn. 040 848 93 00
- Johanna von Rutenberg, teamledare och sakkunnig i lätt språk för LL-Center vid FDUV, tfn. 0400 716 078
- Camilla Lindholm, ordförande för Referensgruppen för lätt språk, professor vid Tammerfors universitet, tfn. 050 318 25 00
FDUV är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning i Finland.
LL-Center är ett expertcentrum för lätt svenska och en del av FDUV.
Referensgruppen för lätt språk främjar lätt svenska i Finland i samarbete med LL-Center.
Läs mera: