Temaveckan för personer med intellektuell funktionsnedsättning har i år fokus på antimobbning. Allt för många med intellektuell funktionsnedsättning har erfarenheter av mobbning. Forskning visar att barn och unga med funktionsnedsättning löper större risk att utsättas för mobbning än andra. I antimobbningsarbetet måste vi därför bli bättre på att beakta funktionsvariationer.
– Nästan alla av våra medlemmar och erfarenhetstalare har upplevt mobbning. Att mobba är alltid fel och mobbning är aldrig den mobbades fel. För att motarbeta mobbning måste man i samhället bli bättre på att acceptera olikheter. Vi alla är olika och det är bra, säger Steg för Stegs ordförande Andrea Westerlund.
Hon uppmanar skolor att anlita föreningens erfarenhetstalare som ett led i deras antimobbningsarbete. Under mars–april 2022 lyfter erfarenhetstalarna specifikt upp mobbning som ett tema på sina uppdrag. Dessa uppdrag erbjuds skolor gratis.
Steg för Stegs erfarenhetstalare har alla en intellektuell funktionsnedsättning. Under sina uppdrag berättar de om sitt liv och svarar på frågor. Syftet är att skingra fördomar och öka förståelsen för olikheter.
Personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för mobbning än andra
Forskning visar att personer med funktionsnedsättning löper större risk att utsättas för mobbning än andra. Till exempel i THL:s Hälsa i skolan-undersökning 2017 uppgav 45 procent av de unga med funktionsnedsättning i åk 8–9 att de upplevt mobbning mot 22 procent av de unga utan funktionsnedsättning. Vidare uppgav nästan 12 procent av de svarande med funktionsnedsättning i årskurs 8–9 att de mobbats minst en gång i veckan. Motsvarande siffra för personer utan nedsatt funktionsförmåga var drygt 4 procent.
Utöver det faktum att personer med funktionsnedsättning löper högre risk att bli mobbade, kan de även vara mobbare. Problembeteendet kan bero på att personen saknar tillräckligt stöd. Det är i så fall centralt att identifiera detta.
– Både i fall där personen som mobbas har en funktionsnedsättning och i fall där personen som mobbar har en funktionsnedsättning är det viktigt att beakta deras särskilda behov. Också i det mobbningsförebyggande arbetet bör man beakta funktionsvariationer, säger FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.
Till exempel personer med intellektuell funktionsnedsättning kan ha svårt att förstå skillnaden mellan accepterat och icke accepterat beteende, att dra sina gränser eller att uppfatta att gränsen har överskridits. För personer med kommunikationssvårigheter kan det dessutom vara extra utmanande att säga nej eller berätta till någon om vad man har varit med om. En del kan behöva alternativa och kompletterande kommunikationsmetoder. Kommunikationen kan stödas med till exempel samtalsmattor, bilder och tecken som stöd, tolkningstjänst och lätt språk.
Ökad förståelse förebygger mobbning
Allt arbete för att öka förståelsen för olikheter och främja likabehandling är samtidigt förebyggande antimobbningsarbete. Det är viktigt att visa att mångfald är en rikedom och att ha nolltolerans mot att ord som handikappad, efterbliven, cp eller adhd används som skällsord.
Om temaveckan
Temaveckan ordnas årligen den 1–7 december av FDUV, Steg för Steg, Kehitysvammaisten Tukiliitto och Me Itse.
Genom en kampanj som lanseras i samband med årets temavecka vill FDUV och Steg för Steg:
- öka kunskapen hos personer med intellektuell funktionsnedsättning om mobbning och hur man kan motverka mobbning
- engagera personer med intellektuell funktionsnedsättning med i antimobbningsarbetet, särskilt skolor uppmuntras att anlita Steg för Stegs erfarenhetstalare våren 2022
- öka allmänhetens kännedom om mobbning av personer med intellektuell funktionsnedsättning
- lyfta fram vikten av att beakta funktionsvariationer i antimobbningsarbetet.
Under veckan och senare ordnar Steg för Steg träffar om mobbning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Temat uppmärksammas också på sociala medier (#SägNejTillMobbning).
Mera information:
- www.fduv.fi/temaveckan
- Kampanjvideo: Säg nej till mobbning!
- Frank Lundgren, Steg för Stegs regionala koordinator, frank.lundgren@stegforsteg.fi, 040 845 33 68
- Lisbeth Hemgård, FDUV:s verksamhetsledare, lisbeth.hemgard@fduv.fi, 040 526 43 69