Att flytta från föräldrahemmet och forma ett eget liv är en naturlig del av övergången till vuxenlivet för oss alla. För personer med intellektuell funktionsnedsättning kan det här steget vara mer komplicerat och innebära olika utmaningar – men också många möjligheter! Det kan kännas både spännande och skrämmande för hela familjen. Men hur förbereder man sig inför ett så stort steg?
Börja i tid
Flytten från barndomshemmet är en lång process som inte sker över en natt. Därför är det viktigt att börja prata om det i ett tidigt skede och föräldrarnas roll är förstås central. Genom att vara delaktig i förberedelsen kan du stöda ditt barn att känna sig tryggare och mer självständig på vägen mot vuxenlivet.
På grund av barnets stödbehov har du sannolikt varit mer involverad i olika delar av barnets liv jämfört med barn som inte har en funktionsnedsättning, och barnet är på sitt sätt mer beroende av er föräldrar. Därför är det viktigt att tidigt under uppväxten fundera på hur ni på olika sätt kan stöda barnets självständighetsutveckling och självbestämmande.
Beakta individuella behov
Det är förstås individuellt hur man vill och kan förbereda sig inför en kommande flytt. För en del handlar det om att börja prata om det tidigt, nämna ‘flytta hemifrån’ och fundera på den ungas egna tankar och önskemål.
Ställ frågor som: Var vill du bo? Med vem vill du bo? Vilka saker är viktiga för dig och hur ofta vill du besöka oss föräldrar? Det här kan ni göra utan att ha ett svar på när den egentliga flytten ska ske.
För någon annan behöver förberedelsen vara mera konkret och ske över lång tid. Ni kan åka runt och titta på olika alternativ. Ni kan se filmer, läsa böcker eller höra om andras erfarenheter av att flytta hemifrån.
Ni kan tillsammans fundera på vilka möbler den unga vill ha i sitt hem eller vilken färg väggen i sovrummet ska ha. För många är det också värdefullt att träffa andra som är i samma ålder eller situation och dela med sig av sina framtidsdrömmar.
Involvera hela familjen
Förutom att fokusera på den unga vuxna som är på väg att flytta är det viktigt att beakta föräldrarna och andra familjemedlemmar i flyttförberedelseprocessen. Vilka förändringar kommer en flytt att innebära för er som familj?
Vad kommer att förändras när barnet flyttar, och vilka saker kommer inte att förändras? Finns det något som blir möjligt för er som föräldrar när barnet flyttar till ett eget hem? Kanske det nu finns tid att prova en ny hobby?
Reflektera över förändringen och känslorna den väcker
Att barnet flyttar hemifrån är ett stort steg för föräldrarna, speciellt om barnet har en intellektuell funktionsnedsättning. Du fortsätter att bevaka ditt barns rättigheter och kämpa för att barnet ska få den service och stöd hen behöver. Det är klart att det här väcker tankar, känslor och frågor som det kan vara bra att reflektera kring och sätta ord på.
Hur påverkas du och ditt föräldraskap av att barnet flyttar till ett eget hem, och hur kan du förbereda dig för denna förändring? Vilka tankar och känslor väcks hos dig när du tänker på hur barnet kommer att klara sig? Vilka förhoppningar har du om ditt barns framtid? Det är naturligt att uppleva en mängd olika känslor – glädje, sorg, iver, oro, lättnad – kanske alla på en gång i en enda röra.
Det sägs att det tar fyra årstider att anpassa sig till en livsförändring, och att fundera på dessa frågor i förväg kan påverka både ditt och ditt barns liv positivt.
Ta hjälp av (kamrat)stöd och resurser som finns
Jag vill tipsa om FDUV:s frivilliga familjestödjare som har egen erfarenhet av att barnet flyttat från föräldrahemmet. Familjestödjarna är erfarenhetsexperter som erbjuder kamratstöd till dig som har barn med funktionsnedsättning och som behöver råd och stöd eller bara någon att prata med. Om du inte vet vem du ska kontakta kan du be oss om tips.
Läs mera om familjestödjarna och ta kontakt
På vår webbplats i materialbanken finns också material som tangerar det här temat. Där finns arbetsböcker som Så här vill jag leva mitt liv och Så här klarar jag mig som riktar sig till personer med IF som ska flytta. Till föräldrar finns bland annat arbetsboken På egna ben.
Bekanta dig med materialet och ladda ner det gratis
Dessutom har vi flera filmer om personer som planerar att flytta och personer som bor i ett eget hem. Det finns också filmer om anhörigas upplevelser av att barnet flyttar och hur personal samarbetar med de anhöriga.
Under hösten kommer vi även att ordna en kursdag för ungdomar eller unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning och deras föräldrar med temat Vägen till vuxenlivet. Under kursdagen går vi igenom liknande frågeställningar och funderar på steget in i vuxenlivet ur olika perspektiv.
Vår kursdag stöder också föräldrarna – det kan vara värdefullt att få diskutera med andra föräldrar i en liknande situation, få höra andras tankar och erfarenheter och känna kamratstöd. Kursdagen ordnas den här gången i Karis den 30 november. Varmt välkomna med!
Läs mera om kursen Vägen till vuxenlivet
Text: Olivia Sandström, sakkunnig inom familjearbete, rådgivning