Parkeringsplatsen på Solvalla är tyst och tom, men när jag öppnar dörren till internatbyggnaden Elevgården möts jag av ett sorl av gitarrspel, skratt och småprat. Ett tiotal par skor ligger utspridda i hallen. Längre in i korridoren är varje sovrumsdörr prydd med en omsorgsfullt dekorerad namnskylt. Det kan bara betyda en sak: Det är läger på gång.
Rörelse i naturen
Den här veckan är det två FDUV-läger på Solvalla i Esbo, ett äventyrsläger för barn och ett actionläger för unga. En del av programmet under lägren ordnas i samarbete med Finlands Svenska Idrott (FSI). Idrottsprogrammet leds av Lotta Nylund, som arbetar på FSI med att främja anpassad idrott och motion på svenska.
För äventyrslägrets deltagare börjar dagen med aktiviteter ute i naturen. Gruppen promenerar tillsammans längs en av vandringslederna i skogen. Efter en stund stannar Lotta för att ge instruktioner till dagens första uppgift.
– Nu får ni alla göra en egen liten grop åt er här i sanden. Er första uppgift är att samla fem kottar i er grop, säger Lotta.
Den här uppgiften klarade ni jättefint! Alla har hittat någonting i skogen. Nu kan vi ge en applåd åt oss själva.
Nästa uppdrag är att hitta tre pinnar. Sedan två löv. Alla jobbar snabbt och effektivt tills groparna är fyllda. En del deltagares blåfärgade munnar skvallrar om att de också har gjort en del andra fynd på vägen.
– Den här uppgiften klarade ni jättefint! Alla har hittat någonting i skogen. Nu kan vi ge en applåd åt oss själva, säger Lotta.
Efter en stunds promenad når vi en utkiksplats där man kan spana ut över skogen och vattnet. Sedan fortsätter promenaden. Med jämna mellanrum stannar Lotta gruppen för att presentera en ny uppgift. Deltagarna får leta reda på tre föremål som alla känns olika och prova på att kasta kottar på olika sätt.
När vi kommer tillbaka till lägergården smakar det riktigt gott med lunch.
Lotta Nylund från Finlands Svenska Idrott leder idrottsprogram på lägren, här tillsammans med "lägerveterarnen" Malin Leppänen.
Dags för paralympiska spelen
På eftermiddagen är det dags för gemensamt idrottsprogram för båda lägren. Lotta har förberett en variant av paralympiska spelen med grenar som gåfotboll, innebandy och trickbana. Nu är det innebandy och fotboll på agendan. Deltagarna delas in i lag och så är matcherna i gång.
– Skjut mot målet, skjut mot målet! Oj, vilket fint skott! ropar Otto Auranen.
Det gröna laget tjoar högt när de gör mål.
Stämningen är uppsluppen. De som inte vill idrotta roar sig med mölkkyspel eller sitter på gräsmattan och hejar. Att deltagarna har ett så brett åldersspann, 9–34 år, är det ingen som verkar bry sig om. Alla umgås med alla.
Jag tycker att det är roligt att vara på Solvalla. Man får nya kompisar här.
En av de ivrigaste fotbollsspelarna är Oliver Vihtonen. Efter den intensiva matchen är han inte det minsta trött, det verkar som om han hade kunnat fortsätta hur länge som helst.
– Jag tycker att det är roligt att vara på Solvalla. Man får nya kompisar här. Det bästa med lägret har varit maten. Och att spela fotboll!
Oliver var på sitt första läger när han var liten. Nu är han 20 år och tycker fortfarande lika mycket om läger.
– När det här lägret är slut tror jag att jag kommer längta till nästa läger. Man blir alltid glad av läger, säger Oliver.
– Det är kiva att vara på läger. Det är så roligt program här, säger Benjamin Eklöf. – När det här lägret är slut tror jag att jag kommer längta till nästa läger, säger Oliver Vihtonen längst till höger. I mitten spelar Oliver sähly med Artur Kettunen och Sofia Ala-Heikkilä.
Idrott, bastu och disco är bäst
Benjamin Eklöf är på FDUV:s sommarläger för första gången. Han har ändå lite lägervana från förut eftersom han deltog i sportlovslägret som ordnades på Solvalla i vintras.
– Det är kiva att vara på läger. Det är så roligt program här, säger Benjamin.
Benjamin berättar att han har tyckt speciellt mycket om idrottsprogrammet i skogen och bastubadandet. Han trivdes också bra på filmkvällen. I kväll är det dags för en annan höjdpunkt: discot.
– Vi ska lyssna på bra musik och äta någonting gott, berättar Benjamin.
En annan lägerdeltagare som ser fram emot discot är Malin Leppänen.
– Disco är det bästa med läger! Jag ser fram emot att dansa. Min favoritlåt på disco är Säg mig var du står av Carola, säger Malin och börjar nynna på låten.
Det är roligt att få testa på sådant som man inte annars gör.
Malin är en riktig lägerveteran. Hon har deltagit i FDUV:s läger i många år, och skulle gärna komma på läger ännu oftare om hon fick chansen.
– Jag tyckte speciellt mycket om att vara på läger på Högsand. Det var roligt att allting var så nära på lägergården. Men Solvalla är nog lika bra som Högsand.
På det här lägret har Malin bland annat hunnit spela fotboll, vara ute i skogen och simma.
– Det är roligt att få testa på sådant som man inte annars gör, berättar Malin.
Mats Rosenqvist har varit lägerledare på många sommarläger. På äventyrslägret är han asnvarig ledare.
Konsten att ordna ett lyckat läger
För att lägren ska vara trygga och roliga för alla är det viktigt att det finns tillräckligt med ledare på plats. På varje läger finns minst en ansvarig ledare, en läkemedelsansvarig ledare och ett antal övriga ledare. Den här veckan fungerar Mats Rosenqvist som ansvarig ledare för äventyrslägret, och Molly Pastewka för actionlägret.
– Om jag skulle beskriva FDUV:s läger med tre ord så skulle jag säga att de är givande, lärorika och spralliga, säger Mats.
– Ett ord som jag kommer att tänka på är gemenskap. Och så är lägren roliga och energiska, säger Molly.
Mats och Molly tycker att de flesta deltagarna är ivriga när de kommer på läger.
– Många har varit på läger tidigare, och de har kanske en del förväntningar på hur veckan kommer att vara. De kan redan från början fråga efter vissa lägertraditioner, till exempel om vi kommer att ha disco. De som är första gången på läger kan i sin tur vara lite nervösa över att vara borta hemifrån, säger Molly.
Om jag skulle beskriva FDUV:s läger med tre ord så skulle jag säga att de är givande, lärorika och spralliga.
En av de ansvariga ledarnas viktigaste uppgifter är att planera lägerprogrammet. Det är inte alltid helt enkelt att planera ett program som passar alla deltagare, och det kan finnas många önskemål och behov att ta i beaktande.
– När jag gör en skiss över veckans program så brukar jag först lägga in alla måltider, och så börjar jag fundera på vad man hinner göra däremellan, skrattar Mats.
Vissa traditioner på läger är mer eller mindre givna. Andra aktiviteter varierar från läger till läger, både beroende på deltagargruppen och eventuella teman som programmet kretsar kring.
– Det underlättar att bygga programmet runt ett tema. Den här veckans tema är action, och vi har därför haft många inplanerade idrottsaktiviteter. Utöver det har jag funderat på deltagarnas intressen och förmågor när jag har planerat programmet, säger Molly.
Det är inte alltid en självklarhet att programmet går att förverkliga enligt plan. Ibland måste man tänka om och improvisera.
– På det här lägret tycker jag att det har gått relativt bra att förverkliga det planerade programmet. Det har ändå funnits stunder då någon deltagare inte har velat delta i den planerade aktiviteten. Då kan det hända att den deltagaren behöver göra någonting annat med sin ledare, berättar Mats.
Äventyr i Solvallaskogen.
Fokus på gemenskapen
En av nycklarna till ett lyckat läger är att bygga en stark gemenskap i gruppen, både bland deltagarna och ledarna. I bästa fall sker det mer eller mindre automatiskt när man äter, sover och tillbringar tid med varandra dygnet runt.
– Man bondar på ett helt annat sätt när man lever tillsammans i fem dagar, säger Mats.
Alla ledare har huvudansvar för en eller flera deltagare. Samtidigt är det viktigt att inte vara för låst vid den indelningen.
Man bondar på ett helt annat sätt när man lever tillsammans i fem dagar.
– Även om man som ledare har huvudansvar för någon viss deltagare så kan man också umgås med andra deltagare under lägrets gång. Jag tycker att ombytet brukar ske ganska naturligt. Jag tror också att det bidrar till att deltagarna känner sig trygga med alla ledare, säger Molly.
– Vi umgås ju oftast i grupp och gör allt tillsammans, tillägger Mats.
Superhjältar och sångstunder
Både Molly och Mats har jobbat på flera läger tidigare, och har många fina lägerminnen.
– Jag minns särskilt veckoslutslägret med påsktema nu i våras. Det blev en massa teaterprogram och improvisationslekar även om det inte alls var planerat så, minns Molly.
– Jo, det kändes som att deltagarna gjorde hela lägret. Vi gav ramar och de målade hela tavlan, säger Mats.
Mats har också ett annat favoritminne.
– Jag kommer att tänka på ett lägerdisco förra sommaren. Det ordnades två läger samtidigt här på Solvalla den veckan så vi var ett jättestort gäng. Det var ett coolt disco, för alla gick så all in.
Jag tyckte det var roligt då vi hade en spontan Allsång på Skansen-kväll. Alla var så taggade och sjöng med.
Också den här veckan har många gemensamma minnen skapats.
– På äventyrslägret har många av våra aktiviteter kretsat kring temat superhjältar. Före lägret skrev jag några verser om en superhjälte som heter Sam. Här på lägret fick deltagarna sedan skriva en fortsättning på sången. Det var fint att vi alla skapade någonting gemensamt, berättar Mats.
– Jag tyckte det var roligt då vi hade en spontan Allsång på Skansen-kväll. Alla var så taggade och sjöng med, så det var mysigt, säger Molly.
På kvällen är det dags för det efterlängtade lägerdiscot. Serpentinerna är redan upphängda, snacksen inhandlade och spellistan med danslåtar fixad. Snart kommer den tomma festsalen på Solvalla att vara full av liv.
Ännu ett lägerminne föds.
Text: Anna Ilmoni
Foto: Sofia Jernström
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 3/2024 med temat glädje.