Då jag på våren såg att FDUV skulle starta upp ett nytt projekt Funktionsrätt i praktiken blev jag genast inspirerad av att söka praktikplats på FDUV. Jag var speciellt intresserad av att se hur arbetet med funktionshinderfrågor ser ut i tredje sektorn och på vilka sätt påverkansarbetet når ut till olika aktörer ute på fältet.
Innan praktiken körde i gång visste jag inte mycket om vad påverkansarbetet innebar i praktiken. Mina studier i rättsvetenskaper och mitt intresse för mänskliga rättigheter lade en bra grund för arbetet, och jag var ivrig på att få lära mig mera om på vilka sätt FDUV arbetar för rättigheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Under min praktik har jag fått se att hur viktigt påverkansarbete är för att svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning ska få en jämlik ställning i samhället.
Min praktik började i mitten av maj, under en spännande och händelserik månad för påverkansarbetet inom funktionshinderområdet. Både preciseringen av tillämpningsområdet i lagen om funktionshinderservice och en mängd nedskärningar i social- och hälsovården har varit de viktigaste frågorna under sommaren. Under min praktik har jag fått se hur viktigt påverkansarbete är för att svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning ska få en jämlik ställning i samhället.
Jag har också lärt mig att påverkansarbete kan vara väldigt mångsidigt. Det handlar inte endast om att kontakta beslutsfattare för att påminna dem om att beakta och stå upp för målgruppens rättigheter. Det handlar också om att kommentera lagförslag, jobba i nätverk och fundera på hur personer med intellektuell funktionsnedsättning kan synas mera i samhällsdebatten.
Jag blev överraskad av hur breda nätverk som finns inom tredje sektorn och hur viktigt samarbetet är både inom och mellan organisationerna.
Under sommaren har jag därför bekantat mig med flera lagförslag och sammanställt bakgrundsinformation för utlåtanden. Utöver detta har jag också deltagit i publiken på Yles tvåspråkiga EU valdebatt där Steg för Stegs medlem ställde en fråga till partiledarna. Men jag har också kartlagt viktiga kontaktuppgifter och deltagit i flera i olika arbetsgrupper och nätverksträffar.
Min praktikperiod har varit otroligt lärorik och engagerande. Jag blev överraskad av hur breda nätverk som finns inom tredje sektorn och hur viktigt samarbetet är både inom och mellan organisationerna. Men framför allt har jag lärt mig att hur viktigt det är att beslutsfattarna beaktar behoven hos personer med intellektuell funktionsnedsättning, eftersom många beslut kan ha jättestor betydelse för deras vardag.
Text: Jenni Salo, praktikant