I januari ordnas för första gången i Finlands historia välfärdsområdesval. I och med vårdreformen kommer bland annat funktionshinderservicen att organiseras på ett nytt sätt. Därför är valet i januari särskilt viktig för personer med funktionsnedsättning.
Det är nu som framtidens social- och hälsovårdstjänster byggs upp. Speciellt de allra första välfärdsområdesfullmäktigena kommer att ha ett stort inflytande över hur och var vi får vår service.
Det första välfärdsområdesvalet ordnas 23.1.2022. Förhandsröstningen i Finland ordnas 12-18.1.2022. Välfärdsområdesfullmäktige inleder sitt arbete 1.3.2022 och ansvaret för social- och hälsovården överförs till välfärdsområdena 1.1.2023.
Läs mer om välfärdsområdesvalet
Personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer måste garanteras tjänster på svenska i alla tvåspråkiga välfärdsområden.
Samarbetsavtalen mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena och Egentliga Finlands välfärdsområde har en central roll för att garantera tjänster på svenska. Då samarbetsavtal görs upp måste man beakta alla producenter och stödformer som finns att tillgå på svenska, inte bara de tjänster som välfärdsområdena själva producerar.
En bra personalpolitik tryggar tillgången på arbetskraft i framtiden. Det förutsätter en konkurrenskraftig lön, bra handledning och kontinuerlig fortbildning till personalen.
Forskning och utveckling av tjänster måste också fortgå inom de tvåspråkiga välfärdsområdena på svenska. För att bastjänsterna inom välfärdsområdena ska kunna utvecklas behövs kontinuerlig handledning och fortbildning till personalen. Det är ytterst viktigt att också den svenskspråkiga specialomsorgen utvecklas i samma takt som den finskspråkiga.
Vi behöver stärka informationsspridningen om den finlandssvenska servicen. Välfärdsområdena behöver få mer information om svenskspråkiga tjänster som erbjuds både inom den offentliga sektorn och den privata- och tredje sektorn för att kunna erbjuda en så bred servicepalett som möjligt.
Kris-, undersöknings- och rehabiliteringstjänster måste kunna erbjudas på svenska i framtiden, bäst centraliserat men rådgivning ska kunna erbjudas regionalt.
Ta gärna kontakt med våra sakkunniga om du har frågor om hur tjänsterna för personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning borde ordnas i välfärdsområdena:
Vanessa Westerlund, sakkunnig inom påverkansarbete, vanessa.westerlund@fduv.fi, 040 674 72 47