Ibland känns det som om det enda som är säkert är förändring. Snart har det gått ett år sedan välfärdsområdena tog över ansvaret för social- och hälsovården och fortfarande är många frågor öppna. I skrivande stund väntar vi också på att den nya funktionshinderlagen, som innehåller mer individuella tjänster och ökar jämlikheten mellan funktionshindergrupper, ska träda i kraft.
Också för FDUV innebär denna höst en förändring: Lisbeth Hemgård, som under sin tid i förbundet starkt bidragit till vad FDUV är i dag, har slutat som verksamhetsledare och jag har fått äran att ta över. Det är alltså dags att vända blad – men vad händer nu?
När jag började på FDUV kände jag att jag äntligen kunde försöka påverka strukturerna.
Jag djupdök in i funktionshinderfältet under min tid som socialarbetare inom handikappservicen i en större stad. Även om jag gillade de fina människomötena upplevde jag en stor frustration över gapet mellan servicetagarens behov och de tjänster vi kunde erbjuda. När jag började på FDUV kände jag att jag äntligen kunde försöka påverka strukturerna.
I över tio år har jag via olika uppdrag inom FDUV fått lära känna olika människor med olika bakgrunder, behov och drömmar. Jag har fått ta del av olika personers och familjers vardag och tillsammans med kolleger och föreningar kämpat för att göra våra medlemmars röster hörda.
Någon frågade mig varför jag vill jobba på FDUV och svaret är enkelt: på FDUV jobbar vi för ett samhälle där alla är lika värda och där var och en bemöts med respekt. Vi kan bidra till ett mer humant samhälle.
Utvecklingen har gått framåt, långt tack vare medborgarsamhällets aktiva insatser.
Först på senare år har jag ändå riktigt förstått hur viktigt arbete FDUV och liknande organisationer gör. Jag hör själv till generationen som gått i integrerat dagis och som vuxit upp under en era då mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning fått ta plats i samhällsdiskussionen.
Detta hade ändå inte varit möjlig om inte anhöriga till personer med intellektuell funktionsnedsättning för snart 70 år sedan gått samman och börjat trycka på för förändring. Sedan dess har utvecklingen gått framåt, långt tack vare medborgarsamhällets aktiva insatser.
Men världen förändras och mänskliga rättigheter är inte självklara, inte ens i dag. I tider av stora förändringar behövs FDUV mer än någonsin.
Så jo, det är dags att vända blad – men arbetet fortsätter.
Annette Tallberg-Haahtela, verksamhetsledare
Ledaren ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 3/2023.