Nu finns kvalitetskriterierna för verksamhet som främjar delaktighet och sysselsättning på lätt svenska. FDUV har låtit översätta den finska lättlästa bearbetningen till svenska.
Kvalitetskriterierna är uppgjorda av delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning, KVANK, som är ett nationellt samarbetsnätverk för kvalitet inom specialomsorgen. Tillsammans har man definierat kriterier på vad som är bra verksamhet som främjar både delaktighet och sysselsättning, alltså hur man ordnar dag- och arbetsverksamhet på ett bra sätt.
De handlar om vad personer med intellektuell funktionsnedsättning har rätt att få stöd och hjälp med och om hur de ska kunna påverka sin vardag.
I den verksamhet som ordnas ska samhällsdeltagande och arbete vara en möjlighet. Därför är det viktigt att verksamheterna samarbetar med och är en del av näromgivningen samt sporrar till deltagande i arbetslivet.
FDUV tycker det är viktigt att de som deltar i verksamheten känner till kvalitetskriterierna och har därför låtit översätta den lättlästa bearbetningen till svenska. Vi hoppas att man inom verksamhet som främjar delaktighet och sysselsättning använder sig av dessa för att tillsammans med deltagarna utveckla verksamheten i enlighet med kvalitetskriterierna.
Det finns sammanlagt tio kvalitetskriterier:
- Stöd för att göra val och planer
- Stöd vid förändringar och övergångsfaser
- Stöd för att bli en del av närmiljön
- Stöd för att komma in i studier
- Stöd för att uppnå så stor självständighet som möjligt
- Stöd för hälsa, välmående och relationer
- Stöd för att komma in i yrkesstudier och i arbete
- Stöd för uttrycksförmåga och kreativitet
- Stöd i att fungera i viktiga sociala roller
- Stöd för att påverka innehållet i servicen och hur servicen genomförs
Kvalitetskriterierna finns att ladda ner på vår webbplats på adressen fduv.fi/arbetsochdagverksamhet. Du kan också ladda ner dem här.
Ladda ner Stöd i vardagen - lättläst om kvalitetskriterier för dagverksamhet och arbetsverksamhet