FDUV anser att den nu föreslagna social- och hälsovårdsreformen är den bästa hittills, eftersom förslaget tryggar serviceproduktionen och expertkunnande men också river de murar som finns mellan specialomsorgsdistrikten och kommunerna i dag.
Även om vi anser att reformförslaget är bra är vi oroade för att samarbetet mellan Kårkulla samkommun, de kommande välfärdsområdena och kommunerna inte kommer igång tillräckligt snabbt.
FDUV har i sitt utlåtande till riksdagen social- och hälsovårdsutskott poängterat följande:
- Det är viktigt att svenskspråkig funktionshinderservice byggs upp parallellt med den finskspråkiga från första början. Annars kommer de svenskspråkiga att försättas i en ofördelaktig ställning i jämförelse med de finskspråkiga.
- För att reformen och integrationen av social- och hälsovårdstjänster ska lyckas behöver servicekartläggningar och serviceplaner och beslut göras inom de tvåspråkiga välfärdsområdena, det är bara i undantagsfall det kan organiseras via Egentliga Finlands välfärdsområde.
- Att producera svenskspråkiga tjänster kan bli dyrare på grund av de geografiska avstånden och på grund av att vi inte i Svenskfinland har samma kundunderlag som på finskt håll. För att trygga de svenskspråkiga tjänsterna kunde man använda en finansieringsmodell där välfärdsområden betalar en fast avgift och en användarbaserad avgift för att trygga kontinuitet i verksamheten.
- Där man inte lyckas producera svenskspråkiga tjänster är det nödvändigt att kunna avtala om samarbete med andra välfärdsområden som producerar svenskspråkiga tjänster. Samarbetsavtalen är avgörande för att trygga de åtta tvåspråkiga välfärdsområdenas möjligheter att upprätthålla fungerande svenskspråkig service.
- Hur samarbetsavtalen fungerar i praktiken kommer inte tillräckligt tydligt fram i reformförslaget. Det är därför viktigt att ministeriet preciserar hurdan avtalsstrukturen ska vara. På detta sätt skulle arbetet med att försäkra en god social- och hälsovård för den svenskspråkiga befolkningen göras väl från första början.
Mera information:
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare
lisbeth.hemgard@fduv.fi
040 526 43 69
Våra alla utlåtanden finns att läsa på fduv.fi/utlatanden