Kan man vistas på hotell med ett specialbarn? Kan man tillbringa fem dygn på ett ställe utan kokmöjligheter, om man har ett barn i behov av specialkost? Har vi ork att planera en resa, eller har vi ens råd? Frågorna är ibland många, och därför kanske en del drar sig för att besöka ett hotell.
Det var en gång
Fem dygn. Fyra familjer. Tre ledare. Två förbund. En familjesemester. Noll krav. Tillsammans blev dessa utgångspunkterna för FDUV:s och Semesterförbundets verksamhet på Lohja Spa & Resort under en vecka i juli 2019. Platsen var vacker och vädret fint, men visst behövs det lite mer än så för en lyckad semester. Och mer fanns det.
Varierande aktiviteter
Dagarna i Karis-Lojo fylldes av program från morgon till kväll. Alla kunde fritt välja vad man deltog i. Det fanns möjlighet att testa på det mesta: minigolf, frisbeegolf, paintball, fotboll, volleyboll, paddling, fiske, gym, pilbågs-, slangebells- och blåsrörsskjutning, samt simning både inne och ute. Såklart fanns det också möjligheter att pyssla och spela sällskapsspel.
Förutom FDUV:s handledare Augusto och Mia, fanns Kalle från KD Adventures på plats och drog igång alla aktiviteter. Kalle är en störtskön typ som bjuder både på sig själv och kan det här med att hitta på aktiviteter som passar alla.
Kalle omringad av alla barn, med och utan specialbehov, under semesterveckan i Lojo. Kalle har talang för att hitta på aktiviteter som passar alla.
Äta bör man
I en barnfamilj är det mycket fokus på mat också under sommarmånaderna. Att få gå till dukat bord och inte behöva fundera, planera och tillreda maten en enda gång under dessa dagar var verkligen lyxigt.
Och för den som har en familjemedlem med specialdiet kan jag bara säga att vi blev mäkta imponerade av personalen i restaurangen. Denna gång var den stora oron före resan helt obefogad. Och välgjord mat blir alla glada av, extra glad blir man av efterrätt såklart.
Spa och simning
Varje dag fanns det möjlighet att besöka den nyrenoverade spaavdelningen med flera olika bassänger. Dessutom fanns det inte bara en bastu, utan fyra: ångbastu, saltbastu, björkbastu och stjärnbastu. Det fanns en bastu för alla eftersom temperaturen också varierade mellan de olika basturna.
Här hittade man lugnet efter en fullspäckad dag med roliga aktiviteter.
Minnesvärda dagar
Det roliga med denna semester var att det utöver familjer med specialbarn också fanns familjer utan. Personligen tror jag detta är vägen att gå framöver. En mötesplats där alla familjer passar in. För vi är ju sist och slutligen alla unika med olika, men också lika behov. Och minnesvärda dagar är det vi alla bär med oss från denna resa liksom en stor känsla av tacksamhet.
I ärlighetens namn var vi ändå lite trötta efter fem dygn. Vi hade varit med om så mycket roligt på kort tid. Samtidigt var vi också mycket lyckliga över att få komma hem med en kappsäck full av minnen och bara lite smutstvätt. Det fanns tvättmaskin på hotellet.
Text: Åsa Broo
Foto: J-A Broo
Hur får man denna möjlighet?FDUV och Semesterförbundet har de senaste åren ordnat en familjesemestervecka under sommaren. Förutom anpassat program är priset för veckan kraftigt subventionerat. Vuxna har betalat endast 25 euro per person, barn under 15 år har fått delta gratis. Familjer ansöker om att få delta. Orsakerna varför man blir beviljad är olika: sociala, ekonomiska eller hälsomässiga. Oberoende av vilka skälen är finns en glädje i att få tillbringa tid med både den egna familjen och nya medmänniskor. Semesterveckan är ett sätt att ladda batterierna och bryta vardagsmönster. Vi informerar om nästa sommars semestervecka närmare på våren. Vid frågor redan nu, kontakta Camilla Forsell: camilla.forsell@fduv.fi, 040 673 96 95. Semesterveckan finanserias med medel från STEA.
|
Sagt av andra om semesterveckan
– respons från 5-årig deltagare
– respons från en vuxen deltagare
|
Artikeln ingår i vår tidning Gemenskap & påverkan 3/2019.