Alla har rätt till en aktiv fritid och delaktighet i samhället.
FDUV jobbar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning har en mångsidig och berikande fritid. Vi främjar också inkludering av våra målgrupper i andra aktörers verksamhet.
FDUV:s lokala medlemsföreningar har ett varierande och omfattande utbud av fritids-, kultur- och idrottsaktiviteter för personer med intellektuell funktionsnedsättning och liknande stödbehov. DUV-föreningarna ordnar även verksamhet för familjer.
Riksföreningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning Steg för Steg engagerar dem som är intresserade av samhällspåverkan. Steg för Steg har flera lokala grupper med verksamhet runtom i Svenskfinland.
Kontakta respektive förening för information om deras verksamhet.
Kontaktuppgifter till medlemsföreningarna
FDUV ordnar läger för personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning, de flesta på sommaren men även andra tider på året.
Vi ordnar också kurser för familjer med barn med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. På familjekurserna får föräldrar ta del av föreläsningar samt möjlighet till kamratstöd och rekreation. För barnen med funktionsnedsättning och deras syskon ordnar vi anpassat program med roliga aktiviteter.
Syftet med EU:s funktionshinderkort är att göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att delta i olika aktiviteter i samhället. Med kortet kan man enkelt visa att man behöver hjälp eller stöd, till exempel vid resor inom kollektivtrafik och på idrotts- eller kulturevenemang. Speciellt personer med osynliga funktionsnedsättningar kan ha nytta av kortet.
I vissa fall kan Funktionshinderkortet ha ett A-märke. Det ges till sådana personer som ofta har en assistent med sig. På baksidan av kortet kan man också få vissa symboler som visar vilken typ av stöd man behöver.
Funktionshinderkortet är frivilligt för både kortanvändare och tjänsteleverantörer. Det kostar 10 euro och gäller i 10 år.
Funktionshinderkortet söks från FPA. FPA kontrollerar om du har ett beslut som berättigar till funktionshinderkort och beviljar dig i så fall rätten att beställa kortet.
Mera information om funktionshinderkortet och hur man ansöker om det finns på Funktionshinderkortets webbplats. Där hittar du också alla besöksmål där Funktionshinderkortet är i användning.
Gå till funktionshinderkortets webbplats
För att kunna ha en aktiv fritid och delta i olika verksamheter kan personer med funktionsnedsättningar behöva olika hjälpmedel.
På webbplatsen Hälsobyn.fi (Terveyskylä.fi) finns samlat allmän information om hjälpmedel, men tyvärr endast på finska.
Gå till Hjälpmedel på Hälsobyn.fi
Finlands Paralympiska Kommitté hyr ut motions- och idrottshjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
Läs mer på Palalympiska kommittéens webbplats (på finska)
Via Malike kan man låna olika motions- och idrottshjälpmedel för att testa dem i den egna hem- och närmiljön. Malike är en del av Kehitysvammaisten Tukiliitto.
Läs mer på Malikes webbplats (på finska)
Finlands Svenska Idrott har inom ramen för projektet Vi också samlat material och inspiration för anpassad motion. Här finns bland annat