Vi på FDUV vet att livet med ett barn med intellektuell funktionsnedsättning inte begränsas till något visst område, utan påverkar alla livsområden. Vår erfarenhet visar ändå att det finns behov av specialsatsningar och kunnande inom vissa specialområden – här vill vi vara ett komplement till de offentliga tjänsterna inom funktionshinderservicen.
Vi har särskild kompetens inom bland annat boende- och arbetsfrågor samt serviceplanering.
FDUV har genom åren haft projekt i syfte att stöda familjer kring flyttförberedelse och att hitta skräddarsydda lösningar kring boende som utgår från ett personcentrerat arbetssätt där hela familjen inkluderas i flyttprocessen. Det finns ett omfattande informationspaket på vår webbplats kring boende inklusive ett digitalt flyttförberedelsematerial.
FDUV arbetar också konsekvent för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få möjlighet till lönearbete och lämplig sysselsättning. Vi har till exempel skapat ett lättläst material om olika sätt att arbeta och hur man kan kombinera pension med löneinkomster. Vi ordnar också kurser och föreläsningar kring arbetsfrågor för personer med intellektuell funktionsnedsättning, anhöriga och personal.
Våra sakkunniga ger rådgivning kring stöd och rättigheter från samhället. Vid behov kan vi erbjuda serviceplanering till familjer där vi träffas på plats eller digitalt för att hjälpa er ringa in ert behov av stöd (både formellt och informellt) i den nuvarande livssituationen.
Med hjälp av serviceplaneringen kan ni som familj tydliggöra ert behov av stöd till myndigheter och förhoppningsvis känna er mera delaktiga i den egna serviceprocessen – ni kommer vidare i ert ärende. Delaktighet och stöd i serviceprocessen är något som också lyfts fram i den nya funktionshinderlagen.
Läs mer om vår rådgivning och ta kontakt
Personer med intellektuell funktionsnedsättning lever allt längre. Det är en positiv utveckling, men det innebär också nya utmaningar, till exempel att minnesjukdomar blivit vanligare bland målgruppen. Personer med intellektuell funktionsnedsättning behöver information om vad åldrande innebär, samtidigt måste de anhöriga på ett annat sätt befatta sig med frågan: Vem ska ta hand om våra barn med funktionsnedsättning när vi inte längre finns?