Kamratstöd är en röd tråd i mycket av det stöd som FDUV erbjuder. Att få träffa andra familjer i en liknande situation, uppleva kamratstöd och gemenskap är något många deltagande familjer uppger som orsaker till att de söker sig till vår verksamhet.
Vi ordnar därför familjedagar och familjekurser där vi samlar hela familjen till program med gemensamma aktiviteter och delvis skilt program för föräldrar och barnen med intellektuell funktionsnedsättning samt syskonen. Föräldrarna får ta del av föreläsningar och ledda diskussioner medan barnen har program med FDUV:s anställda hjälpledare.
Föreläsningarna kretsar ofta kring vardagen med ett barn med intellektuell funktionsnedsättning och det finns utrymme för att dela erfarenheter och få praktiska tips och verktyg som stöd i föräldraskapet och den annorlunda vardagen. För barnen är det fokus på rekreation och lekfull samvaro, vid behov kan vi ordna program för syskonen med teman kring ett annorlunda syskonskap.
Vi ordnar temakvällar och föreläsningar på olika orter i Svenskfinland och även digitalt kring teman som berör vardagen med ett barn med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. Teman som vi behandlat tidigare är bland annat sömn och sömnsvårigheter, stöd kring rutiner och kommunikation, styrka i föräldraskapet, lågaffektivt bemötande och hur man ska hantera barnets utmanande beteende.
Enligt respons ordnar vi också ibland egna träffar för bara pappor eller mammor med föreläsnings- och rekreationsprogram.
FDUV har utbildat familjestödjare som jobbar på frivillig basis med att ge råd och stöd åt dig som har ett barn med funktionsnedsättning. Våra familjestödjare har alla erfarenhet av att ha en familjemedlem med funktionsnedsättning. Familjestödjarna är ofta med på våra familjekurser och olika träffar för familjer.
Läs mer om våra familjestödjare och ta kontakt
För dig som har ett nyligen har fått besked om ditt barns funktionsnedsättning har vi samlat information, råd, tips och nyttiga länkar på en sida.
Gå till sidan Den första tiden efter besked om IF
I FDUV:s infobank hittar du information om olika teman som berör service och stöd inom funktionshinderområdet. Här hittar du information om temaområden som ”vad är en intellektuell funktionsnedsättning?”, ”välfärdsområdets stödtill familjer”, ”skola och utbildning”, ”boende” och ”intressebevakning”.
Det finns också en materialbank där vi har samlat arbetsböcker, rekommendationer och annat material som kan användas som stöd i olika situationer. Här finns material som stöd på vägen till ett eget hem eller arbete och material kring delaktighet och självbestämmande för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
FDUV erbjuder också rådgivning för familjer kring stöd och rättigheter från samhället. Det kan vara svårt att förstå sig på servicesystemet och vart man ska vända sig vid olika behov av stöd och hjälp.