Att rocka sockorna är enkelt. Genom att ta på dig omaka strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Tillsammans kan vi förändra människors attityd och se till att alla är välkomna i vårt samhälle!
Vi vill också sprida information om Downs syndrom och andra intellektuella funktionsnedsättningar och visa värdet av mångfald.
Rocka sockorna med oss den 21 mars och dela ett foto eller en video av dina fötter på sociala medier med #FinlandRockarSockor #SukatRokkaa #RockaSockorna!
FN har utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Dagen är vald eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Idén att rocka sockor kommer från att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.
Rocka sockorna-kampanjen har kommit till Finland från USA via Sverige. Vår kampanj sker i samarbete med Svenska Downföreningen och finska Downiaiset.
Kom och fira rocka sockorna-dagen 21.3 med andra som gillar olika!
Flera av våra medlemsföreningar ordnar evenemang på olika håll i Svenskfinland. Vi informerar mera om dem inom kort.
Downs syndrom beror på en kromosomavvikelse. En person med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nr 21 i stället för det normala två (alternativt delar av den extra kromosomen).
Nej, intellektuella funktionsnedsättningar är ett samlingsbegrepp för många olika tillstånd som gör att man behöver hjälp och stöd av andra. Downs syndrom är en form av intellektuell funktionsnedsättning.
Personer som har en intellektuell funktionsnedsättning kan behöva mer tid att förstå, lära sig nya saker och uttrycka sina tankar och känslor.
Nej, många personer med en intellektuell funktionsnedsättning är till sin natur glada och tycker mycket om andra människor, men inte alls alla. Också den som vanligen är glad är ibland ledsen, kan känna sig kränkt eller vara rädd.
Ingen kan lära sig allting, men alla kan lära sig någonting. Vad personer med Downs syndrom eller någon annan intellektuell funktionsnedsättning kan lära sig beror på vilket stöd de får och vilken grad av funktionsnedsättning de har.
Hos en del människor innebär en intellektuell funktionsnedsättning att de inte kan tala, utan visar sina känslor och sin vilja med kroppen, rösten och ansiktsuttryck. De behöver mycket hjälp av människor de känner väl och stöd för sin kommunikation.
Andra lär sig tala och förstå sådant som är enkelt och som hör ihop med deras vardagsliv. De som har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning kan ofta klara sig rätt självständigt i vardagen, bo på egen hand, ha ett arbete och delta i samhällslivet förutsatt att defår rätt stöd med till exempel mat, kläder, tider och pengar.
Man kan alltså säga att personer med Downs syndrom och andra intellektuella funktionsnedsättningar är olika men ändå lika – sinsemellan och jämfört med personer som inte har en intellektuell funktionsnedsättning.
De flesta barn med Downs syndrom eller någon annan intellektuell funktionsnedsättning kan delta i vanlig dagvård och gå i vanlig skola, men det kräver ofta att de får extra stöd, till exempel en egen assistent. Det finns också specialskolor eller specialklasser där vissa barn med särskilda behov går. Ofta behöver det heller inte vara frågan om antingen eller, utan man kan flexibelt delta i vanlig undervisning eller i mindre grupp beroende på den egna förmågan och läroämne.
Nej, Downs syndrom är en funktionsnedsättning. Personer med Downs syndrom har dock en ökad benägenhet att få problem med hjärta och vissa andra sjukdomar.
I regel lever personer med intellektuella funktionsnedsättningar allt längre tack vare förbättrade livsvillkor och levnadsförhållanden.
Många med Downs syndrom eller någon annan intellektuell funktionsnedsättning lever ett mycket gott liv. De är i allt högre grad inkluderade och delaktiga i samhället och har ett starkt självbestämmande.
Men ett gott liv för personer med intellektuell funktionsnedsättning kräver samhällets stöd, anpassningar och ett gott bemötande av dig och mig. Deras rätt till behövligt stöd är garanterad i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Vardagen för personer med Downs syndrom och deras anhöriga kan vara härlig eller förfärlig och allt däremellan – precis som för vem som helst.
Här är ett urval av artiklar som vi publicerat i vår tidning och där personer med Downs syndrom och deras anhöriga medverkar.