Alla har vi fått uppleva hur olika aspekter av våra liv påverkats av coronapandemin. FDUV:s lägerverksamhet har inte varit ett undantag. Förra året kunde FDUV inte ordna vanliga sommarläger på grund av coronaläget. I höstas tog vi i med nya tag och började hoppfullt planera en sommar med läger.
Tyvärr gick det inte som vi hade planerat. Coronan har visat sig vara seg och vi stötte på utmaningar än en gång. För att kunna ordna så trygga läger som möjligt och för att med säkerhet hålla oss inom ramen för möjliga restriktioner vad gäller hur många som får samlas, har FDUV beslutat att minska storleken på sommarens läger.
Oundvikligen betyder det att alla som ansökt om lägerplats inte ryms med och får därmed inte ta del av det efterlängtade lägerlivet. Trots att vi i år har kunnat förbereda oss för olika scenarier och haft en B-, C- och till och med D-plan för den kommande lägersommaren är besvikelsen stor för alla inblandade då det inte blir en vanlig lägersommar i år heller.
Men inget ont som inte för något gott med sig. Det är viktigt att även lyfta fram ljusglimtarna. Vi har varit tvungna att tänka om, vara kreativa och flexibla. Det har i sin tur resulterat i nya lösningar och nya arbetssätt.
Daglägren är ett gott exempel på vad kravet på nya lösningar har resulterat i.
Då FDUV förra sommaren beslöt att inte ordna de traditionella sommarlägren, behövde vi snabbt tänka om och hitta på ett alternativt program. Programmet innebar både lokala smågruppsträffar dagtid och digitalt program ett par dagar i veckan. Med kort varsel lärde sig både lägerledare och deltagare att använda digitala verktyg på nya sätt.
Det digitala programmet möjliggjorde ett socialt umgänge över regiongränserna, vilket gav ett andrum och en guldkant i vardagen för många. Trots att digitalt program inte lämpar sig för alla, har det öppnat upp nya sätt att träffas och utbyta idéer – också för vår målgrupp.
Med erfarenheterna av och responsen från förra sommaren i bagaget beslöt vi oss för att även i år ordna dagläger, som ett komplement till de traditionella övernattningslägren. Daglägren är ett gott exempel på vad kravet på nya lösningar har resulterat i.
Daglägren erbjuder även dem som inte ännu känner sig redo att vara borta hemifrån i fem dagar en möjlighet att ta del av lägerprogram och förhoppningsvis få en trygg inkörsport till att delta i övernattningsläger kommande år.
Förutom dagläger och övernattningsläger med färre deltagare satsar FDUV även på alternativt program för dem som inte kan ta del av lägren i sommar. Det alternativa programmet kan vara träff i smågrupp eller en träff med en ledare på boendet.
Hur planerar man då på bästa sätt verksamhet i osäkra coronatider? Det finns inga enkla svar. Men med flexibilitet och förståelse kommer man långt. Tillsammans strävar vi efter att även i år kunna skapa sommarminnen, om än på ett lite annorlunda sätt än vad som var tänkt från början.
Vi önskar alla en skön sommar – med eller utan läger!
Text: Filippa Sveholm, koordinator för läger och DUV-föreningar i södra Finland
Foto: Eleonore Nordgren