Annorlunda syskonskap
Syskonrelationer är några av de mest långvariga och betydelsefulla vi kan ha i våra liv. När man har ett syskon inrymmer relationen oftast oavsett ålder och kön en hel del blandade känslor.
När ett syskon har en funktionsnedsättning är man fortsättningsvis i första hand en bror eller syster. Men syskonskapet blir ändå annorlunda och sätter sina spår i hela familjens sätt att fungera och agera sinsemellan. Vardagen börjar oundvikligen snurra på många sätt kring det barn som har behov av extra stöd.
För föräldrarna blir det dåliga samvetet ofta framträdande gentemot syskonen. Hur ska det finnas tid och rum att även uppmärksamma syskonens behov av stöd och information? Hur ska man som förälder räcka till? Hur ska man som syskon förstå vad som pågår och finna svar på sina frågor och sin oro? Hur kan man inom familjen ge plats för var och ens behov och känslor i en annorlunda vardag med ofta ovisshet inför framtiden?
Inom FDUV:s familjearbete fäster vi stor vikt vid syskonens behov och önskemål. På våra familjekurser har syskonen ofta eget åldersanpassat program med egna hjälpledare.
Läs mera om våra familjekurser
Syskonkort
Det finska projektet Erityinen sisaruus (2015–2019) har utvecklat material till stöd för ett annorlunda syskonskap, bland annat syskonkort där man samlat syskons verkliga erfarenheter och känslor i form av korta citat. FDUV har översatt syskonkorten till svenska. Syskonkorten kan användas som diskussionsunderlag i grupper eller varför inte i samtal förälder-barn.
Ladda ner syskonkorten som pdf (klicka på bilden)
Instruktioner och idéer för hur syskonkorten kan användas
Läs mera om projektet Erityinen sisaruus (på finska)
Tips på mera material kring annorlunda syskonskap
Här har vi samlat material som berör annorlunda syskonskap. En del är riktat till syskonen – både barn och vuxna –, en del till föräldrar. Här finns också material som kan användas av dem som träffar dessa syskon och familjer i sitt arbete.
Tips med tanke på yngre syskon (barn)
- Filmen När kommer Viktor att lära sig säga Tom
I filmen får vi ta del av ett samtal mellan storebror Tom 8 år och hans mamma. De pratar om Toms lillebror Viktor som har Downs syndrom.
- Filmen Älskar ni honom mer än mig?
Filmen handlar om att förstå varför ens syskon får mer uppmärksamhet än man själv. Lilly, snart 5 år, är syster till Ludwig som är 8 år och har har stela leder och svaga muskler och orkar inte lika mycket som andra barn.
- Funkaportalens guide för syskon
På den här svenska webbplatsen finns information samlad kring ett annorlunda syskonskap. Det betonas att ju mer ett barn vet om sitt syskons funktionsnedsättning desto lättare har hen att möta sin omgivning. Studier visar att föräldrarna ofta tror att syskonen vet mer om funktionsnedsättningen än vad de faktiskt gör.
- Med syskonet i fokus – tips från Christina Renlund
På den svenska webbplatsen anhoriga.se svarar psykolog Christina Renlund på frågor om vad man bör tänka på när det gäller syskon till barn med flerfunktionsnedsättning.
- Funka olika-podden – Syskon 1: Växa upp med ett syskon med funktionsnedsättning
I podden medverkar bland annat 8-åriga Tuva som är syster till Vilma som har en sällsynt diagnos och deras mamma Lotta Frécon.
- Filmen Jag förstod aldrig att hon var annorlunda
I filmen berättar Stella om sin storasyster Tanya som har en intellektuell funktionsnedsättning. Filmen är en av många som gjordes inom vårt projekt Mer än ord.
- Syskonskap och autismspektrum
En broschyr från Autism Finland om hur föräldrarna kan främja syskonrelationen.
-
Stora boken om Bill & Bolla: ...han så klok och hon en stolla
Bill får en lillasyster. Bolla växer för var dag, men inte till förståndet. Hon blir på sitt eget vis och inte lik någon annan. Berättelsen handlar om författaren Gunilla Bergströms egna barn Pål och Boel, "han så klok och hon en stolla". Boken är för barn i åldern 3–6 år.
Tips för vuxna syskon
- Funka olika-podden – Syskon 2: Livet som vuxet syskon till funktionsnedsatta
I podden medverkar bland annat ÅsaSara Hoas och Henrik Holmer som berättar om hur det påverkat dem och deras livsval att växa upp med ett syskon som har funktionsnedsättning.
- Projekt vuxensyskon
I Sverige pågår ett projekt kring vuxensyskon. Det drivs av Bräcke diakoni och målet är att uppmärksamma vuxna syskon till personer med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom.
- Boggtexten: Till minnet av min storebror Kent
FDUV:s frivilliga familjestödjare Linda Semskar skriver i vår blogg om sin bror Kent som dog i januari 2024.
- Filmen Kära syster – om annorlunda syskonskap
I filmen berättar fyra syskon i tonåren/tidig vuxenålder om hur de har upplevt det att växa upp med ett syskon som har Downs syndrom. Två mammor berättar också om hur syskonrelationerna sett ut.
- Dramafilmen Wonder
Filmen är baserad på den bästsäljande boken Wonder och handlar om en pojke som fötts med ett kraftigt deformerat ansikte och som blir en osannolik hjälte. I filmen får man också en inblick i syskonperspektivet och hur funktionsnedsättningen påverkar syskonrelationen.
- Boken Du får väl säg som det är
Boken innehåller 24 berättelser av anhöriga om hur det är att leva med en familjemedlem med svår funktionsnedsättning. Boken är redigerad av Christina Renlund.
- Boken Annorlunda syskon
Bokens författare Frida Blomgren har vuxit upp med två yngre syskon med olika funktionsnedsättningar och både skrivit och föreläst om att vara ”en annorlunda syster till två annorlunda syskon”. Innehållet i boken bygger på intervjuer med 8 vuxna syskon.