Syskonrelationer är några av de mest långvariga och betydelsefulla vi kan ha i våra liv. När man har ett syskon inrymmer relationen oftast oavsett ålder och kön en hel del blandade känslor.
När ett syskon har en funktionsnedsättning är man fortsättningsvis i första hand en bror eller syster. Men syskonskapet blir ändå annorlunda och sätter sina spår i hela familjens sätt att fungera och agera sinsemellan. Vardagen börjar oundvikligen snurra på många sätt kring det barn som har behov av extra stöd.
För föräldrarna blir det dåliga samvetet ofta framträdande gentemot syskonen. Hur ska det finnas tid och rum att även uppmärksamma syskonens behov av stöd och information? Hur ska man som förälder räcka till? Hur ska man som syskon förstå vad som pågår och finna svar på sina frågor och sin oro? Hur kan man inom familjen ge plats för var och ens behov och känslor i en annorlunda vardag med ofta ovisshet inför framtiden?
Inom FDUV:s familjearbete fäster vi stor vikt vid syskonens behov och önskemål. På våra familjekurser har syskonen ofta eget åldersanpassat program med egna hjälpledare.
Läs mera om våra familjekurser
Det finska projektet Erityinen sisaruus (2015–2019) har utvecklat material till stöd för ett annorlunda syskonskap, bland annat syskonkort där man samlat syskons verkliga erfarenheter och känslor i form av korta citat. FDUV har översatt syskonkorten till svenska. Syskonkorten kan användas som diskussionsunderlag i grupper eller varför inte i samtal förälder-barn.
Ladda ner syskonkorten som pdf (klicka på bilden)
Instruktioner och idéer för hur syskonkorten kan användas
Läs mera om projektet Erityinen sisaruus (på finska)
Här har vi samlat material som berör annorlunda syskonskap. En del är riktat till syskonen – både barn och vuxna –, en del till föräldrar. Här finns också material som kan användas av dem som träffar dessa syskon och familjer i sitt arbete.