På den här sidan har vi sammanställt material och tips som ni kan ha glädje av på ert daghem eller i er skola då ni uppmärksammar Värdsldagen för Downs syndrom. Dagen inbjuder till att behandla värdegrundsfrågor på ett mångsidigt sätt med både små och stora barn!
Gå till:
Att rocka sockorna är enkelt! Genom att ta på dig omaka strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Alla kan rocka sockorna!
Att rocka sockorna är roligt! I ert daghem eller i er skola kan ni ta på er olika färgers strumpor eller kanske byta strumpor med varandra. Ni kan också ta foton på era strumpor och lägga upp bilderna på sociala medier. Använd gärna hashtaggen #FinlandRockarSockor
Att rocka sockorna är viktigt! Tillsammans rockar vi sockorna den 21 mars för att fira Världsdagen för Down syndrom. När vi rockar sockorna är det viktigt att också veta varför vi gör det. Berätta gärna för barnen eller eleverna om Down syndrom och varför olika är bra!
Varför just 21.3? Dagen den 21 mars är vald eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Idén att rocka sockor kommer från att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.
Det finns en rocka sockorna-låt som kan vara rolig att sjunga. Eller varför inte testa på att sjunga den med stödtecken?
Färglägg sockor, klippa ut och hänga upp med bykknipor på ett snöre. Så får ni en färgglad och rolig socksamling som visar hur fint det är med olikheter.
Använd färdiga modeller eller låt barnen skapa eget mönster.
Många med Downs syndrom eller någon annan intellektuell funktionsnedsättning kan ha utmaningar med kommunikationen. Då är stödtecken till hjälp. Dels kan det ersätta och komplettera talat språk, dels kan det stöda språkutvecklingen – hos alla barn!
Folkhälsan har videor för tecken inom olika ämnesområden som adjektiv, frågeord, färger, mat, känslor, sagot och fraser.
De finlandssvenska läsambassadörerna har valt ut böcker för barn och ungdomar i olika åldrar. Det genomgående temat i dem är annorlundaskap.
Boktipsen är kategoriserade enligt:
Vårt urval av artiklar och videor ger en bild av vardagen med en funktionsnedsättning. Med avstamp i vårt material kan du locka till diskussion kring mobbning, hur det är att ha Downs syndrom eller någon annan funktionsnedsättning eller vad som är lika och olika hos oss människor.
Se fler videor på vår Youtubekanal
Vem har rätt till liv? Vad är ett gott liv? Vad har den allt mer exakta fosterdiagnostiken för konsekvenser för människan och samhället?
Dessa texter kan fungera som underlag för uppsatser eller diskussioner kring fosterdiagnostik ur ett etiskt perspektiv.
Artikel om en familj:
”Ett modigt beslut”– i dag sprider Mio glädje.
Ett bra sätt att uppmärksamma Världsdagen för Down syndrom eller över lag att lära sig mer om olikheter är att bjuda in en erfarenhetstalare till skolan. Steg för Stegs erfarenhetstalare kan berätta om hur det är att leva med en intellektuell funktionsnedsättning, om sin skolgång och om mobbning.
Alla Steg för Stegs erfarenhetstalare har en intellektuell funktionsnedsättning men alla har inte Down syndrom.