Hur är det att känna sig annorlunda än majoriteten av eleverna i klassen? Hurdan är vardagen för en person med en funktionsnedsättning? De finlandssvenska läsambassadörerna har valt ut böcker för barn och ungdomar i olika åldrar. Vi hoppas de kan inspirera till diskussion och större förståelse av hur vi alla är olika eller egentligen lika – lika unika.
“Jag är Olivia. jag sitter och tänker på någon som inte är som jag.”
Olivia funderar på hur det är att vara någon annan. Hur det känns inuti och hur det ser ut utanpå. I varje bil och i varje hus, ja överallt finns det barn som lever i sin givna verklighet och med sina omständigheter. I jag och alla möter läsaren tio väldigt olika barn på tio olika platser som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor.
I landet Likadant föds Noelle, en speciell och annorlunda flicka. Tillsammans med lillasyster Nathea trotsar barnen kungens stränga regler som kräver att alla måste göra och vara likadana. Efter många ihärdiga försök lyckas flickorna få med sig också det kuvade folket som är rädda och ängsliga. Men med hjälp av den trebenta hunden och kappsäck full med udda sockor kan vad som helst hända!
En glad läsa-själv eller läsa-högt bok med färggranna bilder för barn i åldern 3-9.
Lea ska till simhallen utan simpuffar, för nu kan hon äntligen simma. Det är roligt och lite läskigt. Tur att kompisen Elliot kommer med!
Simhallen förvandlas plötsligt till Nilen! Lea och Elliot stöter på krokodiler, fallande träd och pirater. Vilket äventyr!
En bilderbok om hur en vanlig tur till simhallen kan bli så mycket mer. Elliot har Downs syndrom. Det nämns aldrig i berättelsen. Han använder ibland tecken som stöd för sitt tal och några tecken vävs in i handlingen på ett naturligt sätt och presenteras också i slutet av boken.
I dag är det äntligen gosedjursfest på förskolan! Adelina väljer noga vem som skall få följa med och dagen blir både spännande, rolig och lite hemsk.
Adelina har Downs syndrom, hon både pratar och använder stödtecken som hjälp. I berättelsen finns tecken på varje uppslag som också du kan lära dig. Du hittar också en QR kod där den riktiga Adelina och hennes mamma visar hur man tecknar med stödtecken.
Amanda har sett fram emot att börja sexan, och att få bli fadder till en söt liten förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom, blir allt svårt. Kan hon bli kompis med Lars, som är rolig och annorlunda? Vad kommer hennes andra kompisar att säga? Hur viktigt är det att vara populär i klassen?
En rolig varm och välskriven berättelse om våga och stå upp för det som är viktigt. Passar också som högläsningsbok för åk 5-6.
"Titta! Är det där en människa?"
Ett barn på skolgården pekar på Vides storasyskon Mio som är funkis. Tårarna bränner bakom ögonlocken på Vide. Det är klart att Mio är en människa! Ingen i skolan vet att Vide och Mio är syskon, men hjälp av sin kompis Sammi planerar Vide att ändra på det. Ja, att faktiskt ändra på alla människors underliga sätt när de ser Vides familj. Det är dags för Operation slutstirrat!
Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide samt syskonen Mio och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos, kan inte kan gå eller prata och blir ofta allvarligt sjuk. Första delen i serien.
Det är sommarlov men Vides storasyster Mio blir bara sjukare. Mio kan inte gå eller prata, hon är funkis (har en funktionsnedsättning) och måste ligga inomhus med manicker och apparater som piper och pöser. Mamma och pappa är tysta och trötta, de verkar inte det minsta bry sig om att det faktiskt är sommarlov! Tänk om alla roliga planer blir inställda? Med hjälp av farfar planerar Vide att ändra på det: dags för operation rädda sommarlovet!
Den andra fristående delen om Funkisfamiljen som handlar om Vide, Mio och Tintin.
Vide går nu på trean och familjen får äntligen åka på den efterlängtade skidsemestern. Men Nasims familj kan inte följa med för Nasim ligger nu på sjukhus. Liksom storasyster Mio har Nasim en funktionsnedsättning, han har igen opererats men nu hjälper inte medicinerna längre.
Vad händer när vi dör? Och varför måste en del dö tidigare än andra? Vide kan inte sluta tänka på döden, och när familjen får veta att Nasim har dött, trasslar sig tankarna i Vides huvud. Då är det bättre att prata om det sorgliga och hemska, att våga säga som det är. Varför är så många vuxna rädda för att säga som det är?
Det är skönt att få berätta sin värsta hemlighet, att det finns vuxna som vågar prata om döden. Efter begravningen kommer sorgen, också det måste man få prata om, tycker Vide. Tillsammans med sin kompis Eli bestämmer sig Vide: det är dags för operation Dödsviktig!
Den tredje fristående delen i serien om Funkisfamiljen med barnen Vide, Mio och Tintin.
Äntligen! Greta ska få börja i skolan, i samma skola som storasyster Anna. Anna tycker också att det ska bli roligt, men samtidigt lite nervöst. Hur ska det gå när kompisarna i skolan märker att Greta är lite annorlunda? Att hon har Downs syndrom?
En varm och rolig bok som ger en inblick i vad Downs syndrom är. Här behandlas också på ett fint sätt hur det kan vara att ha ett syskon med Downs syndrom. Boken presenterar också flera av de tecken som Greta och Anna använder för att prata med varandra.
Det här är den första boken om Greta. Greta går på kalas och Greta får ett syskon ingår också i serien.
Att få åka på kollo är något av det bästa Sophia vet. Hon älskar det. Allra helst vill hon vara med de andra barnen, de ”vanliga”. Det är inte så enkelt när man själv inte är vanlig, när man själv är autistisk. Men så bestämmer sig Sophia för att bryta utanförskapet genom att berätta om sitt liv och sin verklighet.
En underbar bok där illustrationerna är rika och spelar en stor roll. Om att vara fjorton år och aldrig riktigt känna sig som de andra. Om att försöka passa in men ändå stå på sidan om. En viktig berättelse om utanförskap och autism.
Daniel trivs varken i skolan eller med sig själv. Han blir störd av för mycket ljud och får allt svårare att koncentrera sig, det slutar oftast med att han tar han väskan och bara drar. Det hjälper inte att Daniel lovar sin mamma bot och bättring. Och Daniels pappa älskar rallycross och fart, han tappar lätt humöret och deras möten slutar med bråk.
Det brinner i Daniel. På några sekunder tar elden i skallen över och den som råkar stå i närheten kan lätt få ett slag i nyllet. Efter år av bråk och slagsmål ska Daniel nu utredas för adhd. Han vill inte bli stämplad som det ena eller det andra, men nånting måste han göra, det fattar också han.
Camilla Lagerqvists berättelse handlar om att lära sig leva med adhd på gott och ont. En bok som både känns och berör.
Christopher är femton och autist. Han måste ha ordning och reda, kan alla världens länder och deras huvudstäder och alla primtal upp till 7057. Men det han inte alls förstår är människor, och deras ibland tvetydiga känslor.
Det här är Christophers berättelse om när han bestämmer sig för att, i fotspåren på sin idol Sherlock Holmes, ta reda på vem som har dödat grannfruns hund. Han har att brottas med inte bara sin egen oförståelse inför den kaotiska omvärlden utan också omvärldens oförmåga att förstå honom. Och i mordgåtan ligger lögner begravda som omkullkastar hela hans tillvaro.
En varm och rolig roman berättad ur ett nytt perspektiv. Rekommenderas för alla att läsa!
Sofia går i åttan och har mycket på gång. Hon tycker om att göra sådant som inte alla andra gör, så hon spelar dragspel och nu ska hon också börja rida. Det är alltid full fart i Sofias liv, hon skyndar från en sak till nästa.
Skolan går fint så länge Sofia har koll på läget, men det har hon tyvärr inte alltid. Det är nämligen så att Sofia har adhd. Det här gör att hon glömmer bort saker ibland, att hon har svårt för att koncentrera sig och ibland känns det som om hon exploderar om hon blir störd.
En trovärdig skildring av ett tonårsliv präglat av adhd. Det här är Annelie Strömbergs fjärde bok om Sofia, de tre andra handlar om Sofia när hon var yngre.
En riktig feelgood-bok, skriven av en 23-årig tjej med Downs syndrom. Amanda har inte bara fart och mycket på gång i livet, hon är också en som övervinner svårigheter och vågar prova på nya utmaningar och äventyr. I sin bok berättar hon om hur hon blivit både mobbad och trakasserad, men också om de många stödjande personer som alltid funnits där. Amanda skriver själv:
”När jag var runt 9-10 år fick jag reda på min diagnos, Downs syndrom. Jag har inte alltid mått så bra, men jag är äntligen mig själv igen efter allt som har hänt.
Vad hände med den Amanda Malmberg som en gång var rädd, svag och förkrossad? Från den ensamma tjejen till en stark och modig tjej med ett gott självförtroende, vilken resa, en riktig känsloresa som jag har varit med om.”
Efter att boken kom (2018) medverkade Amanda som konferencier på Svenska Downföreningens stora gala Rocka Sockorna i Göteborg den 18 mars. Hon är också bloggare och föreläser om hur det är att leva med Downs syndrom i dag. Hon har också spelathuvudrollen i den verklighetsbaserade långfilmen Sockerexperimentet.
En innehållsrik och reflekterande självbiografi med många fina färgbilder. Passar även för högstadieelever.
- Ert barn är en idiot. Han blir aldrig som en människa, sa läkarna till Axels föräldrar.
Axel föddes år 1903 med en intellektuell funktionsnedsättning. Men det kallades inte så då, man sa att Axel var sinnesslö eller idiot. Han tvingades sluta skolan. Han fick inte träffa sina föräldrar. Han blev instängd på ett sjukhus. Han blev utsatt för medicinska experiment och fick äta alldeles för mycket godis för att ta reda på hur mycket skada hans tänder skulle ta.
Det här är Axels livsberättelse, berättad av journalisten och författaren Mats Ahlsén som också är en nära släkting till Axel. Men det här är också en berättelse om hur samhällets syn på människor med intellektuella funktionsnedsättningar har förändrats till det klart bättre. En viktig berättelse om en tid vi inte ska glömma bort. Boken är lättläst, utgiven på LL-förlaget och innehåller många fotografier från Axels liv.
Victoria föddes med en cp-skada. Till en början var det oklart om hon skulle kunna gå i en vanlig skola - och när hon sedan gjorde det utsattes hon för mobbning. Redan som elvaåring visste Victoria att hon skulle bli läkare. Det trodde ingen var möjligt, inte ens hennes föräldrar.
Så många Mount Everest handlar om Victorias kamp för att bli läkare, hennes vägran att ge upp och de många berg hon haft att bestiga. Berättelsen lyfter fram både mammans och dotterns perspektiv och kamp. Den sanna historien är både grym, rolig och berörande och lyfter fram det livsviktiga stöd som Victoria fått på vägen mot sitt mål. En fantastisk bok, fylld av hopp.
En unik och annorlunda bok författad av Irina von Martens med Downs syndrom. Hon skriver varje dag och i boken presenteras ett urval av texterna som gjorts i samförstånd med författaren. Irina skriver både anteckningar och olika historier som inspirerats av boken om Ronja Rövardotter.
”Irinas bok erbjuder läsaren en möjlighet att träda in i ett annorlunda sätt att uppleva världen och bearbeta litterära upplevelser och verklighetserfarenheter”, skriver Paul von Martens i förordet. Även han har bidragit med att redigera och rätta språkliga svårtydligheter i denna alldeles egna och särskilda bok.
En dag föds den efterlängtade sonen Ludvig. Några veckor senare inser hans föräldrar att livet inte kommer att bli som de hade tänkt sig, Ludvig har nämligen Downs syndrom. De sörjer först att de inte fick det barn som de hade föreställt sig, men kärleken till Ludvig blir bara större och starkare.
Det blir tyvärr också oron när det visar sig att Ludvig har svårt att klara större ansträngningar. Ett läkarbesök när Ludvig är tolv år gammal förändrar plötsligt allt.
Det här är en varm och gripande bok om ett annorlunda föräldraskap. Här beskrivs både toppar och dalar på föräldraresan. Och ja, Ludvigs pappa Sören Olsson som har skrivit den här boken tillsammans med sin fru Yvonne Brynggård Olsson, är samma Sören Olsson som skriver böckerna om Sune och Bert.
“Dikter kommer från huvudet, magen och munnen, från Gud eller rymden. De kommer med hästarna och aporna. Ibland kommer de inte alls.”
Så presenteras diktsamlingen som är ett urval av dikter skrivna av DuVTeaterns skådespelare. Under poesiverkstäder ledda av poeterna Tua Forsström och Claes Andersson föddes alstren i denna vackra, grymma, roliga och vilda diktsamling. Passar alla åldrar. Njut och förundras!
I den här boken porträtteras ett lite annorlunda syskonskap. Vuxna syskon till personer med Downs syndrom får här en röst och berättar om sin uppväxt och om hur den påverkar dem idag. Boken behandlar stora och svåra frågor om oro för framtiden och om hur långt syskonens ansvar egentligen sträcker sig.
Bokens författare, Christina Lång, har själv en dotter med Downs syndrom. I den här starka boken finns det utrymme för både allt det vackra och allt det svåra som ett liv med ett syskon med Downs syndrom kan innebära.