FDUV har gett sitt utlåtande om regeringens proposition till ny klient- och patientlag. Lagen vars mål är att stärka klienters och patienters självbestämmande är väntad och viktig.
– Det är jättebra att lagen kommer. Den är nödvändig eftersom vår nuvarande lagstiftning är otydlig på de här punkterna, säger verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.
Men lagförslaget är väldigt omfattande och kräver kompletteringar. Lagen som helhet borde vara tydligare.
– Målet är att stärka självbestämmandet, men förslaget handlar ändå mera om att reglera begränsningsåtgärder, säger Lisbeth Hemgård.
FDUV anser att fokus borde ligga på uppgörandet av en plan som stöder och tryggar självbestämmande för respektive individ och på förebyggande åtgärder som minskar användningen av begränsningsåtgärder.
Det behöver tydligare komma fram att stöd för beslutsfattande är en service som man har rätt till.
FDUV välkomnar bestämmelserna kring stöd för beslutsfattande.
– Det är bra att man lyft upp detta, men det behöver ännu tydligare komma fram att stöd för beslutsfattande är en service som man har rätt till, säger Lisbeth Hemgård.
Vidare anser FDUV att definitionen av nedsatt förmåga för självbestämmande i lagförslaget är mycket problematisk. Man kopplar självbestämmande till individens kognitiva förmåga, men förmågan till självbestämmande är alltid en fråga om förhållandet mellan individ och omgivning, till exempel om de metoder för kommunikation och samspel som finns, om utrymmeslösningar och om personalens kunnande. Dessutom varierar förmågan beroende på situation.
Vi säger nej till alla schablonmässiga definitioner på vem som kan bestämma och inte bestämma.
FDUV anser att definitionen av nedsatt förmåga till självbestämmande inte är förenlig med FN:s funktionshinderkonvention.
– Vi säger nej till alla schablonmässiga definitioner på vem som kan eller inte kan bestämma. Förmågan till självbestämmande bör bedömas utgående från individens personliga förmåga att klara av sin vardag, säger Lisbeth Hemgård.
FDUV:s alla utlåtanden hittar du här.