Instruktioner och idéer för hur syskonkorten kan användas
Till syskonskap hör många olika känslor som kan vara svåra att sätta ord på. Med hjälp av korten kan man känna igen och sätta ord på sina känslor. Alla kortens citat är syskons verkliga upplevelser.
Med korten kan man jobba individuellt eller i grupp med läskunniga syskon, föräldrar eller närstående till barn med funktionsnedsättning samt med professionella.
Ladda ner korten som pdf
Med hjälp av syskonkorten kan man till exempel
- Leda och diskutera kring ämnet annorlunda syskonskap
- Hjälpa att sätta ord på olika sidor av syskonskap och
- Erbjuda syskonen kamratstöd: ”någon annan har också tänkt så”
Det finns syskonkort med olika färgs ramar:
- Grön = Helt vanligt syskonskap
Grå = Det osynliga barnet
Lila = När grundtryggheten rubbas
Röd = Du är viktig för mig!
Tips för att komma igång med syskonkorten
Uppvärmningslekar
När du ska träffa en grupp syskon till barn med funktionsnedsättning är det viktigt att först ge syskonen en möjlighet att lära känna varandra och dig som gruppledare. Det skapar trygga ramar för syskonens träffar och ger dem en chans att bli varma i kläderna.
Syskonkorten lämpar sig bäst för syskon i åldern 9 år och uppåt. Alla är inte vana vid att uttrycka sina känslor och dessa kan också väcka motstridiga tankar vilket gruppledaren behöver vara medveten om.
Några enkla uppvärmningslekar kan göra att stämningen blir mera avslappnad:
- Motsatsleken:
Syskonen delas in i två lag som ställer sig på varsin sida av ett rum. Påståenden som ”jag gillar bättre sommar/vinter” och ”jag gillar mer glass/godis” gör att deltagarna får gruppera sig i olika hörn och lära känna varandra.
- Ormleken:
Syskonen får placera sig i ett led så att de står med ungefär en meter mellan varandra. Ledaren väljer sedan att ropa antingen huggorm eller snok. När ledaren ropar ”huggorm” gäller det för den sista personen i ledet att snabbt springa sicksack mellan de andra barnen fram till första platsen i ledet (sicksackandet symboliserar ormens täckning på ryggen).
Då barnet är framme ropar hen: Klar! Och nästa person springer.
Ropar ledaren ”snok” springer det barn som står sist i ledet med händerna strax ovanför öronen (som symboliserar de gula prickarna på snokens huvud) och i stället rakt förbi ledet. Leken slutar då ledaren tycker att man är klar. Det går också att dela in syskonen i två eller fler grupper.
- Lära känna lekar:
Samtalskort kan användas som ges ut av Lärum förlaget. Det finns t.ex. Snackis 1 (för barn från 7 år) och Snackis 2 (för barn från 10 år). Även Våga prata kan användas för att värma upp deltagarna och det finns fyra olika svårighetsgrader.
Att använda syskonkorten i grupper/diskussion med en trygg vuxen
Gör till exempel så här:
- Låt deltagarna plockar åt sig ett kort som de tycker passar dem själva.
- Låt alla berätta om kortet de har valt.
- Låt de andra deltagarna fråga och kommentera.
- Ha gärna färdigt uttänkta öppna hjälpfrågor.
Korten är indelade i teman med olika färger. Du kan leda diskussionen enligt teman. Teman är:
- Grön= Helt vanligt syskonskap
- Grå= Det osynliga barnet
- Lila=När grundtryggheten rubbas
- Röd= Du är viktig för mig!
Att använda korten i en lek
Ni kan leka med korten till exempel så här:
- Alla sätter sig på en stol i en ring.
- En person står inne i ringen.
- Personen inne i ringen inleder leken med att läsa upp ett syskonkort, till exempel: ”Jag är stolt över mitt syskon”.
- Alla som samtycker med påståendet byter stol.
- Personen inne i ringen försöker samtidigt hinna ta en ledig stol.
- Den som blir utan stol att sitta på är nästa i tur att ställa sig i mitten och säga ett nytt påstående med syskonkort.
Korten i samtal på tumanhand – förälder och barn:
Syskonkorten kan användas för att lyfta upp frågor om det är något som oroar eller stressar syskonet. Föräldern kan berätta om kortens bakgrund och ge exempel på vad andra syskon har tänkt och tyckt om deras syskon med funktionsnedsättning. Syskonet får berätta vad situationen väcker för egna känslor och tankar och hen kan göra egna kort vid behov.
Korten kan även användas för att beskriva syskonets önskningar eller ta fasta på egenskaper som är positiva för varje familjemedlem. Efter ett samtal kring korten kan man gå vidare med att tänka på sin egen familj och identifiera vad är familjens styrkor och vilka goda egenskaper har varje familjemedlem, som också kan vara till nytta i en annorlunda vardag.
Dessa kan samlas till ett kortkollage, i ett album eller i en burk där man kan plocka fram dessa styrkor och egenskaper samt gissa vem det är som kortet beskriver.