Central lagstiftning som påverkar service och stöd för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland är:
Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft 1.1.2025. Samtidigt upphävs handikappservicelagen och en stor del av specialomsorgslagen. Den nya funktionshinderlagen har en övergsångperiod på tre år. Det innebär att beslut enligt handikappservice- och specialomsorgslagen är i kraft under övergångsperioden. Vi har sammanställt frågor och svar om funktionshinderlagen och övergångsbestämmelserna:
Central lagstiftning om välfärdsområdena är:
Lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland
Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet
FN:s konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs 2016. Konventionen befäster fulla och lika mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för personer med funktionsnedsättning. De ska få dessa rättigheter och friheter tillgodosedda fullt ut utan diskriminering.
Finland ratificerade konventionen 2016, och är därmed gällande lag i Finland.
Delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning VANE har som uppgift att främja det nationella genomförandet av konventionen och beaktandet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning i verksamheten inom alla förvaltningsområden. Delegationen finns i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet.
Ladda ned:
SAMS jurister erbjuder gratis juridisk rådgivning till personer med funktionsnedsättning och deras närstående i Svenskfinland. Mera information om juridiskt ombud hittar du på SAMS webbplats.
Gå till Juridiskt ombud på SAMS webbplats
I Handboken om funktionshinderservice finns information om funktionshinder och annan relevant lagstiftning samt korta referat på svenska av relevanta fall.
Gå till sidan Rättspraxis i Handboken om funktionshinderservice
Avgöranden som gjorts av riksdagens justitieombudsman (JO) hittar du på riksdagens webbplats. Största delen av materialet är på finska.